magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hósármányok a Csanádi pusztákon
 
A hósármányok kis számban ugyan, de rendszeres téli vendégek a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin. A Csanádi pusztákon decemberben jelentek meg az első példányok, januárban pedig egy népesebb csapat is felbukkant.
   
 
Hósármányt látni mindig nagy élményt jelent a természetbarátok számára. Ezeknek az északi madaraknak jóval világosabb színű a tollazatuk, mint a nálunk honos énekeseknek. A Csanádi pusztákon december közepén, az első nagyobb havazás előtt jelentek meg először, ekkor három példányt láttunk a Montág-pusztán. Januárban egy vakszikes területen már hat példányból álló csapat bukkant fel.
 
Az északi, zord körülményekhez szokott hósármányok magokat, növényi részeket fogyasztanak. Akár néhány négyzetméternyi hómentes területen is képesek átvészelni a leghidegebb időszakokat. Amikor a pusztákat hótakaró borítja, akkor legnagyobb eséllyel a letakarított kövesutak, földutak mentén pillanthatjuk meg őket. A hókotró gépek ugyanis gyakran az út menti füves, földes szegély egy vékony sávjáról is eltúrják a havat, ami így fontos táplálkozó területté válhat nemcsak a hósármányok, hanem a mezei pacsirták, nádi sármányok, búbos pacsirták, erdei szürkebegyek számára is.
 
A hósármányok nagyon bizalmas madarak, így akár 10-15 méteres távolságból is megfigyelhetjük őket.
 
   
 
2019.01.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design