magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Téli túzoketetés a Csanádi pusztákon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén több okból kifolyólag nehezen jutnak élelemhez a túzokok. Táplálékukat december 18-án már szénával is pótoltuk, bízva abban, hogy így továbbra sem hagyják el a térséget.
   
 
A túzokállomány jellemzően állandó az élőhelyein, de korábban előfordult már, hogy a nagyon kemény teleken délebbre, hómentes területekre vonultak. Nagytestű madarakról lévén szó, még a téli, alacsonyabb aktivitás idején is viszonylag nagyobb mennyiségű táplálékot igényel a szervezetük. A hideg évszakban jellemzően a repcét részesítik előnyben. A Csanádi pusztákon azonban idén a szárazság miatt nagyon gyengén kelt a repce. Ráadásul a december közepén lehullott nagyobb mennyiségű hó miatt a túzokok még nehezebben találják meg a növényeket.
 
A Csanádi pusztáknak speciális mikroklímája van: télen akár több héten át is folyamatosan megmarad a köd, ilyenkor egyáltalán nincs napsütés, amely a havat felolvasztaná. Éppen ezért a december közepén lehullott nagyobb mennyiségű hó és az azt követő sűrű köd miatt úgy döntöttünk, hogy december 18-án élelmet, azaz jó minőségű lucernaszénát szállítunk ki a túzokok által látogatott területekre.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él a legtöbb túzok, itt azonban szerencsére egyelőre nincsenek gondok a táplálékkal. A repc jól kelt, levélzete szépen kifejlődött, s a határban rengeteg őz és mezei nyúl mozog, amelyek kaparásukkal nagymértékben könnyítik a túzokok táplálékhoz jutását. A területet rendszeresen monitorozzuk, s ha szükségessé válik, akkor hóeltakarítással illetve etetéssel segítjük majd a túzokok helyben maradását.
 
A fotókat Balogh Gábor készítette.
 
 
 
 
   
 
2019.02.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design