magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Vizes Élőhelyek Világnapja: a KMNPI volt az ünnepi rendezvény házigazdája
 
Idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) Körösvölgyi Látogatóközpontja adott otthont a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából szervezett központi rendezvénynek. A február 4-én megtartott ünnepi konferenciát az Agrárminisztérium, a KMNPI, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Természettudományi Társulat közösen szervezte.
   
 
Az iráni Ramsar városában 1971. február 2-án írták alá a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, melyhez mostanáig 170 ország csatlakozott. Magyarország 1979-ben írta alá az egyezményt, s azóta 29 vizes élőhelyet (összesen több mint 243 ezer hektárt) jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékébe (ezek az ún. „Ramsari területek”).
 
A konferencia résztvevőit elsőként dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár köszöntötte. Mint mondta, az idei világnap központi témája a vizes élőhelyek és az éghajlatváltozás kapcsolata. Hangsúlyozta, hogy amikor az élőhelyek védelméről beszélünk, akkor ez alatt nem csupán a vízimadarak, hanem a teljes vízi ökoszisztéma védelmét értjük. Kitért arra, hogy a 2020-ig terjedő uniós pénzügyi ciklusban a tíz hazai nemzeti park összesen 36 milliárd forintot fordíthat az élőhelyek (köztük a vizes élőhelyek) rekonstrukciójára. A megvalósítandó 92 projektnek köszönhetően több mint 100 ezer hektáron javul a természeti értékek állapota.
 
Dr. Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy az egyezmény célja nem csupán a vizes élőhelyek védelme, hanem azok bölcs hasznosítása is.
 
Dr. Tardy János, a Magyar Természettudományi Társulat ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizes élőhelyek védelmét az iskolai oktatás anyagába is be kellene építeni.
 
Mivel az idei világnap fő témája a vizes élőhelyek és az éghajlatváltozás kapcsolata, ezért a konferencia első előadója dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke volt. Előadásában kitért arra, hogy 1901 óta Magyarországon 1,2 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet (2018-ban 12,07 Celsius-fok volt). Ugyanakkor a csapadék mennyisége mintegy 3 százalékkal csökkent. A hőmérséklet emelkedése elsősorban a szén-dioxid kibocsátás növekedésének tudható be.
 
Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója azokról a tevékenységekről számolt be, amelyeket a KMNPI végez a vizes élőhelyek védelme érdekében. Mint mondta, a Nemzeti Parkban három „Ramsari terület” van: a kardoskúti Fehér-tó, a Biharugrai-halastavak, valamint a Montág-puszta. A KMNPI a KEHOP és a GINOP keretében jelenleg is több projekt megvalósításán dolgozik, melyek vizes élőhelyek rekonstrukciójára és azok fenntartására irányulnak.
 
A fotókat Ezer Ádám készítette.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.02.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design