magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Titkos holló találkák az Anna-ligetben
 
A Körösvölgyi Állatpark télire bezárta kapuit, a megcsendesedett Anna-ligetben azonban ilyenkor is zajlanak érdekes események. A múlt év, de különösen a tél folyamán több alkalommal sikerült megfigyelni, hogy két vadon élő holló tesz rendszeres látogatásokat állatparki fajtársaiknál.
   
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Szarvason található Körösvölgyi Állatparkjában két holló, Pákó és Csucsu, egy tojó és egy hím példány kerül bemutatásra, akik bár különböző neműek, mégsem alkotnak egy párt egymással. A hollók a természetben is alaposan megfontolják kivel fognak fészkelésbe. Mivel Pákó és Csucsu ráadásul ember kézben nevelkedett madarak, ezért náluk még összetettebb a párválasztás kérdése.
 
A hollók az állatvilág egyik legintelligensebb élőlényei, akik fejlett társas kapcsolatokat folytatnak. Mivel úgynevezett én tudattal is rendelkeznek, ezért képesek önmaguk csoporton belüli besorolására. Érdeklődnek minden számukra izgalmas környezeti inger után. Legyen az akár egy csillogó, furcsa tárgy vagy épp egy idegen fajtárs. Így történhetett, hogy a vadon élő hollók, valószínűleg hangjuk alapján vették észre az állatparki madarakat és ezt követően fel is keresték azokat.
 
A két holló eleinte csak a közeli fák biztonságából figyelte Pákót és Csucsut, később pedig már közelebb bátorkodtak röpdéjük közvetlen közelébe. Az őszi csoportos túravezetések során is volt alkalom megfigyelni néhány hasonló jelenetet. A látogató „idegenek” valószínűleg a közeli arborétum fészkelőként regisztrált hollói lehetnek, akik igazi társasági lényként keresik fajtársaik közelségét, azok legnagyobb örömére.
 
Az Állatpark idén 2019. március 15-én nyitja meg kapuit vendégei számára.
 
 
   
 
2019.02.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design