magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Iskolai park kialakításában segítünk a békési diákoknak
 
A Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájában tartott előadást a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. Az „Ökoiskola” címet elnyert intézmény diákjainak segítettünk abban, hogy tágas udvarukat a természetvédelmi szempontoknak megfelelő, bemutató jellegű parkká alakítsák.
   
 
Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsuk a természetvédelemre. Az iskolai park kialakítása kitűnő alkalom erre, mivel a szakképzős diákok saját szakmai ismereteik felhasználásával szépíthetik az udvart, s gondoskodhatnak annak hosszú távú fenntartásáról. Az asztalos szakmát tanuló fiatalok például elkészíthetik a madáretetőket és odúkat.
 
A vetítéssel egybekötött előadás után munkatársunk az iskolaudvaron, terepi bemutató keretében is hasznos ismereteket adott át a diákoknak. A tekintélyes, parkszerű udvaron különféle örökzöldek és változatos cserjefajok találhatók. A jövőben a fajgazdagság növelésével még gazdagabbá, természetközelibbé tehető az élőhely.
 
Szó esett a parkban élő madárfajokról, s azok fészkelési és táplálkozási szokásairól, szükségleteiről. A diákok megismerkedhettek a különféle madarak számára megfelelő odúk típusaival. Beszélgettünk arról is, milyen módszerekkel lehetne újabb magevő és rovarevő fajokat csalogatni a parkba. A program végén közösen kihelyeztünk néhány madárodút.
 
Az oktatási intézmény és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolata ezzel korántsem ért véget. A diákok hamarosan a védett területekre látogatnak, ahol további terepi, gyakorlati ismereteket szerezhetnek.
 
A fotókat Moldován-Garas Helga készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.03.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design