magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Erdők, mezők, mocsarak között – Tanösvény a Kis-Vátyonban
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén kialakított Kisvátyoni- tanösvény az év minden szakában értékes látnivalókat nyújt a túrázók számára.
   
 
A Kis-Sárréten a Kisvátyoni-tanösvény volt az első (2004-ben), amely igyekezett megteremteni a terület értékeinek bemutatását, egy kijelölt útvonalon közlekedve. Ez nem volt egyszerű feladat, mert a Kis-Sárrét a nemzeti park legváltozatosabb területi egysége. Éppen ezt a változatosságot igyekszik bemutatni a mintegy 8 km hosszú tanösvény. Az erdők, a száraz gyepek, a mocsárrétek és mocsarak, a halastavak és az élővízfolyások egyaránt olyan természeti értékeket jelentenek, amelyek bármely évszakban izgalmas látnivalókat kínálnak.
 
Mindjárt a tanösvény elején egy hangulatos pallósoron kelünk át egy mocsárréten, ahonnan egy idős, természetszerű keményfás ligeterdőbe jutunk. Az út további része különböző vízellátottságú gyepeken vezet, egészen a Zsacskó-zug mocsaráig, ahol a kökénysorban kialakított kis ösvényen szinte észrevétlenül kerülhetünk a madarak közelébe. A tanösvény felénél egy betekintő torony épült, ahonnan a Begécsi-tavak panorámáján kívül gyönyörködhetünk a jellegzetes bihari táj szépségeiben is.
 
A Toprongyos nevű vízfolyás mentén halad tovább az út és végül a zsadányi Nagy-Zsombokos részen zárul. A Nagy-Zsombokos egy élőhely-rekonstrukciós munka keretében újjáélesztett vizes élőhely, gazdag madárvilággal és értékes növényzettel.
 
A tanösvény nem zárul, mert elsősorban csoportos kirándulók részére alakították ki, de a kezdőpont gépkocsival is megközelíthető, ahonnan, ha nem is az egész tanösvényt, de annak legszebb részeit gyalogosan is bejárhatjuk. A tájékozódást információs táblák és nyilak jelzik. A táblákon rövid ismertetőt olvashatunk magyar és angol nyelven az élőhely jellegzetes állat- és növényvilágáról.
 
Az év minden szakában bejárhatjuk ezt az útvonalat, akár egyénileg, akár csoportosan, hosszabb kirándulásra azonban érdemes túravezetést kérni az alábbi telefonszámokon: Bíró István - +36- 30/475-1785, vagy 06-66/498-653.
 
Várunk minden kedves érdeklődőt a tanösvényre, amely akár egész napos programot is biztosít, és valóban a természet közelébe viszi a látogatót.
 
Fotó: Bíró István
 
Fotó: Harsányi Dezső
 
Fotó: Bíró István
 
Fotó: Bíró István
 
Fotó: Bíró István
 
   
 
2019.03.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design