magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Téli álmából ébred a Körösvölgyi Állatpark
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban több állatfaj is téli álmából ébredezik.
   
 
Az állatpark szárazföldi teknősei az időjárás hűvösödésével párhuzamosan minden évben inaktívvá válnak, páncéljukba húzódnak és enni is kevésbé bújnak elő. Hibernált állapotban történő áttelelésüket úgy biztosítjuk, hogy egy alacsony, de fagypont feletti, állandó hőmérsékletű, helyiségben helyezzük el őket. Az idei telet teljes „mély álomban”, mozdulatlanságban, egy avarral bélelt dobozban töltötték a hüllők. Ilyenkor szívverésük, anyagcseréjük lelassul, hőmérsékletük lecsökken, táplálékot nem vesznek magukhoz. A tavaszias hőmérséklet beálltával a napokban ébresztettük őket. A fokozatos melegítést, fürdetést követően már elkezdték a táplálkozást is. A friss, vitamindús leveles növények fogyasztása, hamar helyreállítja az elmúlt hónapok néhány grammos tömeg veszteségét.
 
Ugyancsak a napokban dugták ki orrukat a borzok és a nyestkutyák is védett, föld alatti vackukból, ahol a telet részleges téli álomban töltötték. Utóbbiak még táplálkozni sem bújtak elő, az ősszel felhalmozott zsírtartalékaikat használták a hidegebb hónapokban.
 
A parkban bemutatott vörös mókusok, a ligetben élő társaikhoz hasonlóan szintén egyre aktívabbak, és már az első vadvirágok is előbújtak az avartakaró alól.
 
Szezonnyitás: 2019. március 15. 9 óra
Sok szeretettel várjuk látogatóinkat!
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.03.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design