magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Tavaszi sétát tettünk Kórézugban
 
Hangulatos tavaszi sétát szervezett március 9-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. A résztvevők a Kórézug ébredező növény- és állatvilágával ismerkedtek meg.
   
 
A programra tizennyolc természetbarát érkezett a közeli és távolabbi településekről: Dévaványáról, Kisújszállásról, Karcagról, Csongrádról és Budapestről. A mintegy négykilométeres túra célja az volt, hogy megnézzük a szikes puszta tavaszi ébredésének jeleit Kórézugban, amely a Hortobágy-Berettyó mellett, Ecsegfalva közelében fekszik.
 
Útközben teleszkóppal megnéztük a környéken költő ragadozó madarak fészkeit. Megálltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által 2013-ban felállított gémeskútnál. Szakvezetőnk itt részletes tájékoztatást adott a gémeskutak korábban betöltött szerepéről. Szó esett a terület legeltetéssel történő természetvédelmi kezeléséről is.
 
A Kórézugba érve megtekintettük az Ördög-árok és az Ördögsánc környékét, ahol a jó minőségű lösztalajon fokozottan védett növények találhatók. Ezek közé tartozik például a volgamenti hérics, amely szinte kizárólag csak a Körös Maros Nemzeti Parkban fordul elő. Jelenleg sem az Ördög-árokban, sem más mélyebb területeken nincs víz, mivel a tavasz meglehetősen csapadékszegény.
 
Utunk során láttunk pacsirtákat, s hallgathattuk éneküket is. Megfigyeltük a téli vándorútjukról visszatért bíbiceket, seregélyeket, láttunk egy parlagi sast és gyönyörködtünk a pusztai tyúktaréj sárga virágaiban.
 
 
 
   
 
2019.03.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design