magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Élénk madármozgás a kardoskúti Fehér-tónál
 
A március eleji gyors felmelegedés villámgyorsan beindította a madárvonulást a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó részterületén.
   
 
A gyors időjárás-változás hatására az utóbbi időben szinte naponta változott a madárforgalom. Egész télen nagyon kevés gatyás ölyvet láttunk errefelé, most azonban 3-5 példányos, észak felé tartó csapatok bukkantak fel. A négy-öt áttelelő kékes rétihéja mellett legalább négyszer ennyi, vonulásban lévő példány tűnt fel. Ugyanakkor a vörös vércsék és az egerészölyvek száma hirtelen lecsökkent, csak a nálunk költő példányok maradtak. Ők már el is kezdték a nászrepülést és a fészekfoglalást, s hamarosan megkezdik majd a tojásrakást is. A parlagi sasok nálunk telelő példányai szintén elmentek már északabbra, a nálunk költők pedig megkezdték a fészekfoglalást. A rétisasok jóval előbbre tartanak, lassan már kikelnek az első fiókáik.
 
A vízimadaraknál még látványosabb volt a változás. Tél végén, amikor a szikes tavak újra víz alá kerültek, akkor 5-6 ezer nagy lilik és 1000-1500 réce járt a Fehér-tóra éjszakázni. Számuk mostanra lecsökkent, már csak néhány száz nagy lilik tartózkodik a térségben. A récefajoknál változtak az arányok, egyre több a csörgő réce. A tőkés récék egy része már költésbe kezdett.
 
A partimadarak is megindultak. Náluk a vonulás már tél végén megkezdődött. Január végén felbukkantak az első bíbicek, s gyarapszik az aranylilék száma, jelenleg több százra tehető. Vannak már havasi partfutók és néhány nagy goda is. Kis számban ugyan, de folyamatosan láthatók nagy pólingok és megjelentek a térségre oly jellemző kis pólingok is, melyeknek jellegzetes hangja messzire elhallatszik. Számukra rendkívül kedvező a Fehér-tó mostani csüdig érő, 10-15 centiméteres vízmélysége. Megérkeztek a pajzsoscankók és a réti cankók, s hamarosan várhatók a gulipánok.
 
Az énekesmadarak közül néhány nagy őrgébicset még lehet látni, de ők is lassan útra kelnek. A télen nálunk vendégeskedő kenderikéknek szintén hamarosan búcsút kell intenünk. A pacsirták Zsuzsanna nap óta gyönyörűen énekelnek, s lassan költésbe kezdenek.
 
A gémfélék közül a nagy kócsagok visszatértek fészkelőhelyeik környékére. A szürke gémekkel együtt lassan fészekrakásba kezdenek a nádasok környékén. Ami a darvakat illeti, a szikes tavak kiszáradása miatt ősszel gyakorlatilag alig találkozhattunk velük a Fehér-tó térségében. Február végére azonban a tavon ismét összegyűltek a vizek, ami mintegy ötezer darut vonzott ide. Többségük már elment, de még legalább ezren itt tartózkodnak. Az éjszakákat a tavon töltik, napközben pedig a környező mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni.
 
A gyepeken most nincsenek vízfelületek, így a kirándulók száraz talajon, szép napsütéses időben barangolhatják be a környéket.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.03.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design