magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hulladékgyűjtés a Kígyósi Nagyerdőben
 
Az újkígyósi Szűz Mária Szent Neve Katolikus Templom plébánosának kezdeményezésére március 30-án hulladékgyűjtést szerveztünk a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kígyósi Nagyerdőben.
   
 
Ilyés Zsolt plébános a gyülekezet gyermekcsoportjának 15 tagjával érkezett a helyszínre. A Nagyerdő és a falu találkozásánál húzódó sávban, elsősorban a tanösvény nyomvonalát követve megtisztítottuk azt az erdőrészt, ami felfogja a településről a szél által odahordott hulladékot. Esetenként sajnos háztartási szemetet is leraknak ide az emberek.
 
Szerencsére az elmúlt évek hulladékkal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásai, kampányai sikeresek voltak, így csak kevés szemetet gyűjtöttünk össze, másfél zsákkal zártuk az akciót. Ez arra enged következtetni, hogy a lakosság és a tanösvényre látogató kirándulócsoportok egyre környezettudatosabbak. A szemét között megtalálhatóak voltak a kirándulók által elhagyott chipses zacskók, csokoládés papírok, a régmúltból visszamaradt fóliazsák-darabok, sőt még befőttes üvegek is.
 
A cél tehát a hulladék összegyűjtése volt, de természetesen az akciót egy kiadós kirándulás is követte, melynek keretében a gyerekek megismerhették a tanösvény tavaszi állapotát. Mivel ez a gyermekcsoport már tavaly is látogatást tett a tanösvényen, így ismerősként közlekedtek a tájon. Szót ejtettünk az újrahasznosításról, a szelektív gyűjtés jelentőségéről és a szemét természeti környezetünkre gyakorolt káros hatásairól is.
 
A csoport annyira kedvet kapott az erdőjáráshoz, hogy már a helyszínen elkezdték szervezni az augusztusi „Egyéjszakás kaland a Nagyerdőn” című programunkon való részvételüket
 
   
 
2019.04.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design