magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Befejeződött az ellési szezon a juhászatban
 
Befejeződött a juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói-telepén, Kardoskúton.
   
 
A hárembe tett anyák öthónapnyi vemhesség után február első hetétől hozták világra bárányaikat természetes úton, hiszen a hortobágyi racka és a cigája juhok könnyen ellők. Az ellések zöme éjszaka és hajnalban, illetve kora reggel zajlott. Az újszülött bárány életerős, életképessége már az első pillanatokban szembetűnő. A kis bárányok testtömege attól függ, hogy hány testvérrel osztoztak a méhben. Előfordul tehát a kettes és hármas iker bárány ellés is.
 
Világrajövetel után az első kapcsolat anya és báránya között a fogadtatóban alakul ki. Az anya a bárány fejétől indulva lenyalja a magzatmázat. Ez az anya és báránya(i) között talán a legfontosabb mozzanat, a kötődés kialakulásában a magzatmáz szagának és az anya hangjának egyaránt fontos szerepe van. Az egészséges bárány mihelyt talpra áll, azonnal keresi anyja tőgyét és szopni kezd. Első tápláléka a föcstej, amely nagyobb fehérje és zsírtartalmú, mint a későbbi tej, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb. Legnagyobb szerepe pedig a bárány egészségének védelmében van, hiszen ellenanyagokat tartalmaz.
 
Egy életerős bárány súlya 2,5-3 kg, az ikrek ennél könnyebbek. Az egyes születésű bárány felváltva szopja a két tőgybimbót, az ikrek pedig a megszokott bimbót szopják.
 
A fogadtatóban történik a bárányok egyedi jelölése és 2-3 nap múlva kikerülnek anyjukkal csoportokba. A csoportokat korban azonos születésű bárányok teszik ki és 2-3 hetes kortól „bárányóvodát” alakítunk ki nekik. Az óvodában jó minőségű szénát és folyamatos abrak takarmányt kapnak.
 
 
   
 
2019.04.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design