magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kígyósi madarásztúránkon a fülemüle énekét is meghallhatjuk
 
Április 14-én, vasárnap szervezi meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Négy Évszak tematikus madarásztúra-sorozat tavaszi fordulóját. Reményeink szerint a fülemüle énekét is meghalljuk majd.
   
 
A találkozó helyszíne ezúttal is a szabadkígyósi sportpálya parkolója (GPS-koordináták: E 46°35’57,03” K 21°05’01,33”), ahová reggel 9.00 órára várjuk az érdeklődőket. Látnivaló bizonyára bőven akad majd, mivel sorra érkeznek a vándormadarak.
 
A nagyhangú és szép dalú énekesmadaraink közül a fekete rigó és a barátposzáta már dallal tölti meg az erdőt, s ha minden jól megy, túránk idejéig a fülemüle is megszólal. Azt mondják, kökényvirágzás előtt sosem énekel, de idén a kökény is a szokásosnál hamarább virágba borult.
 
A fülemüle a verébnél alig nagyobb, rejtő színű, barna madár. A bokrok sűrű aljnövényzetében éli mindennapjait, ezért nagyon nehéz megpillantani. A párválasztás, családalapítás, fiókanevelés időszakában a hímek hangjukkal jelölik ki családjuk területét. Rendületlenül énekelnek ebben az időszakban, nemcsak nappal, de éjszaka is. Talán leginkább ez az éjszakai madárhang árulja el a jelenlétüket.
 
Ahogy azt a kirándulók megszokhatták, minden egyes túránkon kijelölünk valamilyen célt, de természetesen nem ragaszkodunk szigorúan ezekhez a célokhoz. A lényeg ez alkalommal sem az, hogy feltétlenül meghalljuk a fülemüle hangját, hanem az, hogy egy kellemes sétát tegyünk a tanösvényen. Sétánk közben más madárfajok hangját is meghallhatjuk, s a kökényen kívül egyéb növények virágait is megpillanthatjuk. Túránk közben szó esik a madármegfigyelés módszereiről, eszközeiről, a jelenleg itt tartózkodó madárfajokról.
 
A friss előrejelzések szerint várható ugyan némi csapadék, de ez ne szegje kedvüket! A hosszú időn át tartó aszályos időjárás végre megszűnik, s a tavaszi eső még gazdagabbá, üdébbé, madárdalosabbá teheti a túránkat, ehhez már csak a kellő öltözet megválasztása szükséges.
 
További információk és bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon.
 
 
 
   
 
2019.04.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design