magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Mágoron túráztunk
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban április 6-án került megrendezésre a már hagyományosnak nevezhető tavaszi bakancsos túra Vésztő-Mágoron.
   
 
Kicsiny, de lelkes csapatunk már reggel 7.00 órakor a helyszínen volt. A túra egyik célja a túzok megfigyelése, a másik pedig az élőhely-rekonstrukción, illetve magán a Mágor-pusztán tett gyalogos kirándulás volt.
 
Utunk során szerencsére népes túzokcsapatba botlottunk: 3 kakas és 27 tyúk volt a dürgőterületen. Igaz, a kakasok nem mutattak nászviselkedést, ami valószínűleg azért volt, mert intenzíven esett az eső. A büszke madarak látványa azonban így is maradandó élményt nyújtott a vendégeknek, akik eddig még nem láttak élőben túzokot.
 
A Mágor-puszta vizes élőhely-rekonstrukcióin néhány pár piroslábú cankó és nagy godák területfoglalását figyelhettük meg. A palettát néhány pár böjti réce színesítette. A vendégek számára az egyik legnagyobb élményt a költőládákat foglaló vörös vércsék látványa nyújtotta. A vörös vércsék a szokásosnál korábban kezdték meg a tojásrakást, már vannak teljes fészekaljak is. Néhány ritkább ragadozó madár - mint például a kerecsensólyom és a parlagi sas - is szemünk elé került.
 
A víz nélküli pusztában most olyan helyekre is eljutottunk, amelyek az évnek ebben a szakaszában általában nehezen járhatóak. Ezeken a területeken kiválóan megfigyelhettük a szikes padkák mikrodomborzatát, amely vízborítás esetén nem látható.
 
 
   
 
2019.04.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design