magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Tartsanak velünk, látogassuk meg újra a dévaványai madárodú-telepet!
 
A fészekrakás és a fiókanevelés folyamatát kísérhetik végig mindazok, akik részt vesznek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai madárodú-ellenőrző túrasorozatán. A következő (második) túrára április 16-án, kedden 14.00 órára várjuk az érdeklődőket.
   
 
A találkozó helyszíne ezúttal is a Dévaványát Ecsegfalvával összekötő műút túzoktelepi bekötőútja (GPS koordináta: É 79° 27’ 66” K 19° 60’ 06”). Innen a Túzokvédelmi Állomás melletti kiserdőbe megyünk, ahol a munkatársaink által kihelyezett madárodúkban már élénken zajlik az élet.
 
Akik március 26-i, első túránkon velünk tartottak, azok bizonyára emlékeznek, hogy a 16 odúból 12-ben már találtunk fészkelésre utaló nyomokat. Volt, amelyikben behordott mohát leltünk, ami elsősorban széncinege fészkelésére utal. A kialakított kis fészekcsészékben akkor még nem voltak tojások, de reményeink szerint mostani túránkon már lesznek. Másutt szalmával kevert tollakból álló fészekalapot láttunk, ami veréb, vagy seregély fészkelésére enged következtetni.
 
Nagy meglepetés volt, ahogy az egyik madárodúban mogyorós pelét találtunk. Azt már korábban is tudtuk, hogy ez a pele itt aludta téli álmát, az viszont, hogy még március végén is az odúban tartózkodott, meglepő dolog. Elképzelhető, hogy megtetszett neki a hely és itt akar majd fialni is. Kíváncsiak vagyunk, hogy most mit találunk az odújában, készítget-e esetleg már valamilyen almot a fialáshoz. A túrán arra is fény derül, hogy a márciusban még lakatlan négy fészekbe beköltöztek-e azóta valamilyen lakók.
 
A madárodú-ellenőrző túrával kapcsolatos további információ és bejelentkezés: Szegedi Fruzsina természetvédelmi őrkerület-vezető Tel. +36 30 687 081
 
 
   
 
2019.04.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design