magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Héricses-dombon jártunk
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén április 13-án pusztai túrát szerveztünk. Utunk során ellátogattunk a Héricses-dombra is.
   
 
Az időjárás most nem igazán kedvezett ennek a már hagyományossá vált túránknak. Lelkes kis      csapatunkkal egy eső utáni nyirkos, borongós, szürke reggelen indultunk el a Királyhegyesi pusztára. Napközben szerencsére mégsem esett az eső, így kellemes sétát tudtunk tenni.
 
A száraz tavasz miatt a héricsek nagy része mostanra már elvirágzott, ezért lényegesen kevesebb virágzó növényt láthattunk, mint a tavalyi túránkon. Más érdekességek azonban bőven akadtak a pusztán. Tömegével énekeltek a pacsirták, láttunk parlagi sast, vörös vércsét és barna rétihéját.
 
Gazdag volt a növényvilág is. Bár a héricsek már elvirágzottak, a ligeti zsályák, villás boglárkák szép színesre festették a pusztát, igaz idén kevesebb kamilla virágzott, mint egy átlagos évben.
 
A túra után a csapat egy részével még ellátogattunk a Csikóspusztai- tóra, ahol néhány vízi- és parti madarat – kanalas récét, gólyatöcsöt, gulipánt –, is sikerült megfigyelnünk. A magasban egy territóriumát kijelölő barna réti héja is feltűnt.

A fotót Balogh Gábor készítette.
 
 
 
   
 
2019.04.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design