magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Szent György virágainak nyomába eredünk
 
Április 28-án György-napi kirándulást szervezünk a Körös-Maros Nemzeti Park Bélmegyeri Fáspuszta részterületére. Az érdeklődőket reggel 9.00 órakor várjuk Bélmegyeren, a Petőfi-Bem utca sarkán (GPS-k.oordináták: É 46°52’18” K 21°10’41”).
   
 
A György-naphoz (április 24) meglehetősen sok népi hagyomány kötődik, ideális időpontnak tartották például az állatok kihajtásához. Erre az időszakra esik több növény virágzása is, melyek közül az odvas keltikét a népnyelv Szent György virágának nevezi.
 
Túránk célja tehát az, hogy megcsodáljuk az odvas keltikéket. Rajtuk kívül láthatunk azonban sok más tavaszi növényt a Fáspuszta erdőfoltjaiban, tisztásain és a pusztai gyepterületeken. A terület fontos tájképi értékének számító, egymástól távolabb álló, kereklombú tölgyfák kirándulásunk idején már bizonyára üde zöld lombkoronát viselnek majd.
 
A védett területen van egy nagy szürkegém-telep, az ottani madarakat is megfigyelhetjük, amint ki- és beszállnak a fészkelőtelepre. Az sincs kizárva, hogy a szintén közelben fészkelő réti- illetve parlagi sasokat is megpillantjuk. Ahogy megszoktuk tavasszal, az erdő biztosan madárdaltól lesz hangos.
 
Ez a túra egy kicsit hosszabb lesz a megszokott kirándulásainknál, ezért időben is tovább, várhatóan délután 3 óráig tart majd és mintegy 7-8 kilométert teszünk meg. A programdíj 500 Ft/fő, bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 475 1777).
 
 
   
 
2019.04.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design