magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Változatos programok zajlottak a Kígyósi-pusztán
 
Mozgalmasan telt az elmúlt hét a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Munkatársaink számos, természetvédelemmel kapcsolatos programot bonyolítottak le.
   
 
Április 10-én a bélmegyei könyvtár szervezésében a KMNPI tevékenységéről tartottunk egy előadást. Kiemelten foglalkoztunk a Bélmegyeri Fáspuszta természeti világával, s az előadás után egy rövid séta keretében bejártuk a település kis ligetét. Itt megfigyeltük az emberközeli élőhelyeket, ismerkedtünk a különböző bokrokkal, fafajokkal, miközben hallgattuk a madarak énekét.
Bélmegyeren a természetvédelmi oktatás meglehetősen aktív, Igazgatóságunk több éve jó kapcsolatban van az általános iskolával és a művelődési házzal is. Támogattuk a diákok természetvédelmi témájú tanulmányi versenyekre történő felkészítését, s több alkalommal szerveztünk kirándulásokat, madárgyűrűzési bemutatókat a különböző korosztályú gyermekek számára.
 
Április 12-én, pénteken a Gyulai SZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája diákjai és a hozzájuk vendégként érkezett székelyudvarhelyi tanulók kirándultak a Kétegyháza határában található kurgánmezőre. Itt láthatók a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta törzsterületének nevezetes kultúrtörténeti értékei, a bronzkori eredetű földpiramisok. A kirándulás során a diákok bepillantást nyertek a pusztai létformába, pásztorkodásba, valamint a természetvédelmi területek legeltetéssel történő kezelésébe.
 
Április 13-án, szombaton az újkígyósi általános iskolások szerveztek kirándulást a Kígyósi-tanösvényen. Ezt a programot azonban teljesen átformálta a természetjárásra alkalmatlan időjárás, ezért Igazgatóságunk munkatársa Újkígyóson, a moziként is szolgáló épületben tartott előadást a fiatalok számára. Csaknem 100 diák hallgatta meg a vizes élőhelyek jelentőségéről és a Kígyósi-puszta természeti értékeiről szóló tájékoztatót.
 
Április 14-én, vasárnap zajlott az előre meghirdetett tavaszi madarásztúránk, melynek fő témája a fülemüle-várás volt. A fülemüle rejtett életű madár, ritkán kerül szem elé. Ugyanakkor az egyik legszebb hangú énekesmadarunk, hangját április közepe táján kezdi el hallatni, amikor visszaérkezik fészkelőhelyére. A Kígyósi Nagyerdőben szerencsére a rossz idő ellenére is találkoztunk fülemülével, így a beígért programelem megvalósult. Emellett élvezhettük a madárdalos erdő végre üde zölddé vált színeit.
 
Érdekesség, hogy ezúttal egy olyan hatgyermekes, budapesti család is részt vett a kirándulásunkon, akik legkisebb gyermeküket babakocsiban tolva járták végig a tanösvényt. Észtország fővárosából, Tallinból érkezett diákok is eljöttek a túránkra, őket elsősorban a természetfotózás érdekelte.
 
A fotókat Boldog Gusztáv készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2019.04.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design