magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Mozgalmas az élet a Kis-Sárrét gémtelepein
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete az ország egyik legértékesebb vizes élőhelye. A halastavak, megmaradt mocsarak és mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak a különböző vízimadár-fajok számára.
   
 
Különösen kiemelkedő és látványos értéket képviselnek a nádasokban meghúzódó gémtelepek, melyek fajösszetételükben és állománynagyságukban is jelentősek. A leggyakoribb nádasban költő faj a nagy kócsag, ami az idei évben három helyen közel 300 párban költ. Kanalasgém két telepen költ, a becsült állomány 50-60 pár.
 
A telepek közül a legnépesebb az Ugrai-rét mocsarában lévő kolónia, ahol a nagy kócsagon és kanalasgémen kívül kis kárókatona és vörös gém is költ. A halastavakon a Zöldhalmi és a Begécs-9-es tavak adnak kiváló fészkelőhelyet a gémfélék számára. Külön érdekesség Biharugrán, hogy az elsősorban cserjéken és fákon költő bakcsó, üstökösgém és kis kócsag itt leereszkedik az öreg avas nádasokba és a kócsagokhoz, kanalasgémekhez csatlakozik.
 
A gémtelepek felmérése, nyugalmuk biztosítása kiemelt feladat az igazgatóság számára. Különösen a nádvágások idején fontos egyeztetnünk a nádgazdálkodóval, mivel ezek a gémtelepek csak több éves, avas nádban alakulnak ki. Az aratatlan nád önmagától kiritkul, szakszóval babásodik, így biztosítható olyan nádasok fennmaradása, ahol jelenleg nincs gémtelep, de potenciális költőhelyként szóba jöhetnek.
 
A földről történő megfigyelések csak megközelítőleges, becsült adatok. A pontos eredményt a május közepe táján elvégzett légi felmérések adják meg. A légi felvételek alapján a fehér színű gémek (nagy kócsag, kanalas gém, kis kócsag) példányszáma szinte 100 százalékban megadható, a többi faj esetében pedig egy biztosabb, pontosabb becslést tesz lehetővé. Nem beszélve arról, hogy a légi repülések alkalmával sok esetben rábukkanunk olyan kisebb létszámú telepekre is, melyek a szárazföldi felmérés alkalmával elkerülték figyelmünket.
 
A képek illusztrációk
 
Kanalasgém
 
Üstökösgém
 
 
 
 
   
 
2019.05.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design