magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Még mindig dürögnek a túzokok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén még ezekben a napokban is megfigyelhetünk dürgő túzokkakasokat.
   
 
A túzokkakasok fő dürgési ideje április teljes ideje és május eleje. Vannak azonban olyan példányok, amelyek később is dürögnek, hogy csábítói legyenek a késői költő tyúkoknak.
 
A legkorábbi dürgéseket még a telelő helyeken látjuk, gyakran havas környezetben, március elején. Dévaványán a túzokdürgés látványának megfigyelése is a fő időszakot, április elejét célozza, amikor ezek a díszes kakasok a legjobban láthatóak. Az április közepi termékenyítésekkel a tojók elhagyják a dürgőhelyeket és a fészkelőhelyekre távoznak. A kakasok még május közepéig gyakorta dürögnek, de utána lecsökken az aktivitásuk. A késeiek kitartanak egészen június közepéig, utána már elvétve találunk dürgő madarat.
 
A kései dürgéseket általában életkorban öreg kakasoknak tulajdonítják, amelyek, ha kell, a korábbi dürgőhelyeiket is elhagyják, hogy egy-egy késői fészkelő tojó költőhelyének közelében lehessenek. Ezek az úgynevezett őrző kakasok, amelyeknek ez a tojókövető stratégiája akkor válik be, ha a tojónak esetleg elpusztul a fészekalja és párosodnia kell.
Június végével azonban erre az évre végérvényesen lezárul a dürgési időszak, a kakasoknál megkezdődik a tollváltás, a nászruha vedlése.
 
 
 
 
 
   
 
2019.06.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design