magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Parlagi sasfiókákat gyűrűztünk a Dévaványai-Ecsegi pusztákon
 
Tizenkét parlagi sasfióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.
   
 
A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén Igazgatóságunk munkatársai nyolc fészket jelöltek ki arra, hogy a bennük lévő fiókákat gyűrűvel lássák el. Június 21-én hajnalban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival együtt indultunk útnak, hogy végrehajtsuk a feladatot. Végül csak hat fészekben tudtunk gyűrűzni, mivel az egyikben nem volt költés, az utolsóhoz pedig az időközben kitört vihar miatt nem tudtunk felmenni.
 
Mind a hat fészekben volt költés, a fiókák egészségesek, jól fejlettek. Két fészekben egy, kettőben kettő, végül kettőben három fiókát találtunk, az átlag fiókaszám tehát kettő volt. A fiatal madarak már kifejlődtek akkorára, hogy csüdjükről nem jön le a gyűrű, s később sem lesz szoros, azaz nem zavarja majd őket.
 
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen végzett jelölés során minden fióka bal lábára egy ornitológiai fémgyűrű, jobb lábára pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó színes jelölőgyűrű került, melynek adatai egy távcső, vagy teleszkóp segítségével nagy távolságból is jól leolvashatók. A Körös-Maros Nemzeti Parkban gyakran bukkannak fel jelölőgyűrűs parlagi sasok, olyanok, amelyeket korábban itt gyűrűztek, s olyanok is, amelyeket az ország más nemzeti parkjaiban jelöltek meg.
 
A gyűrűzés alkalmával a fészkek körül tollmintákat is gyűjtöttünk, melyekből genetikai vizsgálatok segítségével értékes adatokat nyerhetünk.
 
A fotókat Szegedi Fruzsina készítette.
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.06.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design