magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Drónos fészekellenőrzés a Csanádi pusztákon
 
Drón segítségével ellenőriztük a napokban négy pár parlagi sas fészkét a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.
   
 
A parlagi sasok meglehetősen érzékenyek a zavarásra, ezért a fészkeket csak olyan esetekben közelítjük meg, amikor erre feltétlenül szükség van. Évente egy alkalommal, a költések nyomon követése céljából betekintünk a sasfészkekbe. Idén ezt - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen –, egy drón segítségével tettük meg. Így nem kellett felmásznunk a fészkekhez, nem zavartuk meg a madarak nyugalmát.
 
A robotrepülő fotókat készített a fészkek állapotáról, környezetéről, s természetesen a fiókákról. A felvételek alapján néhány napos pontossággal meg tudjuk határozni a fiókák korát, regisztráljuk a ki nem kelt tojásokat, s információt kapunk a fiatal madarak egészségi állapotáról.
 
Annak érdekében, hogy az állományt pontosabban tudjuk vizsgálni, genetikai mintákat is gyűjtöttünk a fészek környezetében. Az összegyűjtött tollak segítségével tisztázni tudjuk a fiókák származását, illetve az öreg madarak költőterületek közötti átmozgásáról is információkat kaphatunk. (A parlagi sasoknál esetenként több száz kilométeres átmozgások is előfordulnak, de többségük hű marad első territóriumához).
 
A drón által készített felvételekből kiderült, hogy mind a négy fészekben vannak fiókák, háromban egy, egyben pedig kettő.
 
 
 
 
   
 
2019.07.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design