magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sikeres kutatótábort rendeztünk a Csanádi pusztákon
 
Tizennyolc hallgató és két kutató részvételével június 30 – július 5 között kutatótábor zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.
   
 
Az immár hagyományossá vált kutatótábort harmadik alkalommal szervezte meg Igazgatóságunk. Ezúttal is az ország több egyeteméről (ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Kaposvári Egyetem, SZIE, Soproni Egyetem) érkeztek a természetvédelem iránt érdeklődő hallgatók. A munkában az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának két munkatársa is részt vett. Ezúttal is volt egy külföldi vendég, mégpedig egy olasz fiatal.
 
A tábor résztvevői négy csoportban dolgoztak, a gerinctelen faunára, élőhely-kezelésekre vonatkozó kutatásokat, terepbejárásokat, vizsgálatokat végeztek. A botanikai, faunisztikai felmérésektől a drónos felvételek készítéséig, élőhely-térképezésig és a különféle fűhálós és csapdás gerinctelen fajkutatásokig sokféle feladatot oldottak meg.
 
A kutatótábor mindkét fél számára gyümölcsöző eredménnyel járt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ily módon segítséget kapott a különféle vizsgálatok elvégzéséhez, a hallgatók pedig olyan gyakorlati tapasztalatokra tettek szert, amelyek jól kiegészítik egyetemi tanulmányaikat.
 
A tábor bázisa az Igazgatóság egyik tanyáján volt, innen indultunk útnak általában már kora hajnalban, és egész nap zajlottak a különböző kutatási tevékenységek. Felkerestük a szikes pusztákat, a vizes élőhelyeket, voltunk hajnali túzoklesen és megfigyeltünk költő túzoktyúkot is. A fiataloknak alkalmuk nyílt megfigyelni a különböző ragadozó madarakat, kétéltűeket, s az állatvilág minden olyan szereplőjét, amely a Csanádi pusztákon előfordul.
 
A kutatótábor résztvevőinek többsége jelezte, hogy a későbbiekben is szívesen tér majd vissza a Csanádi pusztákra.
 
 
 
   
 
2019.07.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design