magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Állatparki egyszeregy
 
 
A Körösvölgyi Állatpark látogatói számára csokorba gyűjtöttünk néhány olyan hasznos információt, gyakran ismételt kérdést, mely sokakat érdekelhet vagy praktikus jó tanáccsal segítheti az állatpark lakóinak természetbarát megismerését.
   
 
Hol található a Körösvölgyi Állatpark?
 
A Körösvölgyi Állatpark a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye Szarvason található, ahová évente több tízezren látogatnak el, hogy egyedülálló környezetben, a páratlan szépségű, évszázados fákkal teli Anna-ligetben csodálhassák meg a Kárpát-medence jellemző állatfajainak élő gyűjteményét. A helyszín megközelíthetősége:
 
 
Kiknek ajánlott a Körösvölgyi Állatpark látogatása?
 
A bemutatóhely a kiránduló csoportok és az egyéni látogatók, paradicsoma, ahol minden korosztály megtalálja az élményteli, hasznos kikapcsolódással egybekötött ismeretszerzés lehetőségét. A legkisebbeket játszótér, húzható kiskocsik, futóbiciklik várják. Az idősebbeket, mozgásukban korlátozott vendégeinket sűrűn elhelyezett padok, pihenőhelyek, gurulós járókeret és kerekesszék is segíti.
 
Mennyi időt vesz igénybe a látogatás?
A Csáky-kastély 26 hektáros kertjében egy akadálymentesített, 2 kilométer hosszúságú sétaút mentén, állatházakban, kifutókban, madár röpdékben, volierekben, illetve az állatpark hangulatos taván tárul vendégeink szeme elé a bemutatott állatfajok több száz egyede. Az 1-1,5 órát igénybe vevő, kellemes séta közben állatismertető táblák, interaktív tanösvény elemek segítik a mélyebb megismerést. Akár egy egész nap is tartalmasan eltölthető. Remek hely egy osztálykirándulásra vagy családi piknikezésre. A területet a Szarvas-Békésszentandrási Holtág szegélyezi, mely ideális helyszíne az innen kiinduló kenutúráknak. A Szarvas környéki táj felfedezésére vágyók kenut és kerékpárt is kölcsönözhetnek. A látogatóközpont épületében kiállítások várják a vendégeket.
 
Mikor van nyitva?
 
Nyitvatartásunkról erre a linkre kattintva tájékozódhat:
 
 
Milyen állatfajokat lehet itt látni?
 
A park népszerű fajai közé tartoznak a vörös mókusok, az európai bölények, a gím- és a jávorszarvas, az aranysakál, a fakó keselyű, az uráli bagoly, a nyestkutya, a róka, a borz, a holló, a tavon élő vízimadarak, a látogatóközpont akváriumrendszerében élő, a Körösök vidékére jellemző halfajok.
 
Mennyibe kerülnek a jegyárak? Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?
A barátságos jegyárak mellett, számos szolgáltatás is igénybe vehető, melyről erre a linkre kattintva lehet részletesen tájékozódni: http://www.kmnp.hu/szolgaltatasok
Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.
 
Lehet-e az állatokat etetni az állatparkban?
 
Az állatpark lakóit az állatgondozók szakszerűen naponta etetik, ami az egyes fajok természetes táplálkozási szokásait állítja a középpontba. Havi szintű hirdetett programjaink és igénybe vehető szolgáltatásaink keretében rendszeresen tartunk látványetetéseket, melynek során szakmai felügyelet mellett maguk a látogatók is bekapcsolódhatnak az állatok etetésébe. Otthonról hozott csemegékkel, emberi élelemmel azonban semmiképp sem szabad az állatokat etetni, hiszen ezzel csak árthatunk számukra, mely a jószándék ellenére is könnyen az állatok életébe kerülhet. Az állatpark büféjében vásárolható speciális zoocsemege, mellyel az állatpark taván élő vízimadarakat mindenki megetetheti.
 
Mi történik az állatparki szaporulattal?
 
A Körösvölgyi Állatparkban minden évben világra jönnek új egyedek, akik sorsáról szakszerűen gondoskodni kell. Idén például vadmalacok, gím- és dámszarvas borjak születtek illetve réce fiókák keltek. A szaporulat csak egy ideig kerül bemutatásra a parkban. A beltenyészet elkerülése, a hím állatok szaporodási időszakban történő vetélkedése, illetve a túlnépesedés elkerülése miatt az ifjoncoknak minden év őszén tovább kell állnia. A fiatal állatok más, hasonló intézményekbe, bemutatóhelyekre kerülnek tovább.
 
Lehet-e kutyát vagy más házikedvencet behozni az állatparkba?
 
A kutya, még ha jól nevelt ebről van is szó, tulajdonképpen ragadozó állat. Ha az állatparki környezetben gazdájának szót fogadva viselkedik, s pórázon vezetik, vagy táskában hordozzák is, puszta jelenlétével is megijesztheti a park élőlényeit balesetveszélyes helyzetet teremtve. Továbbá a kutyák és az egyéb házikedvencek egyedi kórokozóikkal is veszélyt jelenthetnek az állatpark állatfajaira. Ezért a Körösvölgyi Állatparkba tervezett kirándulásnál figyelembe kell venni, hogy házi kedvencünk ide nem tarthat velünk.
 
Mire érdemes ügyelni az állatparki látogatás során?
 
A Körösvölgyi Állatparknak helyet adó Anna-liget egy helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Az itt történő látogatás során érdemes a természet íratlan törvényeire alapozni. Semmit ne vigyünk el a ligetből és ne hagyjunk ott. Legyünk tekintettel arra, hogy az itt bemutatott állatfajok ki vannak szolgáltatva a látogatók viselkedésének. Mutassunk tiszteletet irányukba. Kerüljük el, a karámokba, állatházakba történő benyúlást, simogatást, hiszen ez könnyen balasetveszélyes helyzetet teremthet. Ha egy állat éppen alszik, vagy pihen, ne zavarjuk meg, ne próbáljuk minden áron interakcióra bírni. Csodáljuk meg a maga természetes valójában, ne bántsuk hangoskodással. Inkább szánjunk az állatok megfigyelésére csendben több időt. A legérdekesebb dolgokat ilyenkor láthatjuk.
 
Milyen programok várhatóak még idén?
 
A Körösvölgyi Állatpark és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idei programjairól erre a linkre kattintva tájékozódhat:
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.08.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design