magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egy érdekes faj a harasztok közül - Négylevelű mételyfű a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területétől északra, Körösnagyharsány határában lévő 2016-ban került elő a négylevelű mételyfű (Marsilea quadrifolia) korábban ismeretlen állománya, mely idén is jelen volt a termőhelyén.
   
 
A harasztok törzsébe tartozó, négylevelű lóherére hasonlító növény vízhez kötött életmódú. Levelei vagy a víz felszínén úsznak, vagy a szárazföldi alakok felemelkedők, 5-10 cm magas hajtásokkal. Hosszan kúszó, elágazó gyöktörzsei vannak, évelő növény. A spórái a levelek hónaljában lévő bab alakú spóratartóban fejlődnek.
 
Eurázsiában nagy elterjedési területtel rendelkezik, Magyarországon azonban rendkívül ritka, körülbelül tíz termőhelye ismert, holtágak partján, rizsföldeken, csatorna medrekben.
 
Szinte kizárólag a sekély, könnyen melegedő vizekben, szikes laposokban, tocsogósokban él. Azokon a helyeken telepedik meg, ahol rendszeresen legeltetnek, és a frissen taposott, növényzetmentes iszapfelszínen és sekély vízben találja meg az életkörülményeit. Korábban rizsföldek gyomnövényeként volt ismert, azonban a vegyszerek és gyomirtószerek használata következtében jelentősen visszaszorultak állományai.
 
A Dél-Tiszántúlon több helyen is előfordult korábban: Hódmezővásárhely, Mindszent, Szarvas, Békésszentandrás és Biharugra határában, de a taposás megszűnése miatt élőhelyei átalakultak, benövényesedtek.
 
Körösnagyharsányi állománya egy szürkemarhával legeltetett, gyakori taposásnak kitett kiszáradó félben lévő csatorna medrében 2-8 méter szélességben és kb. 200 m hosszon található.
  
 
Fotó:
A négylevelű mételyfű vízi és szárazföldi alakja
 
 
 
 
 
   
 
2019.08.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design