magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Rekordszámú barátréce költött a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén rekordszámú barátréce költött. A szaporulat is kiváló, gyakran látni nyolc-tíz fiókát vezetgető madarakat.
   
 
Hazánk leggyakoribb bukórécéje a barátréce, melynek mind az európai, mind a hazai állománya csökkenést mutatott az elmúlt évtizedekben. A hazai állomány jelenleg 2-3 ezer pár között mozog. Éppen ezért örvendetes, hogy a Kis-Sárréten a faj állománya stabil, és az elmúlt egy-két évben növekedést is mutat. Az utóbbi években 80-100 pár között mozgott a fészkelő állomány, tavaly 96 pár költött, ebben az évben pedig 105-110 pár, ami rekordnak számít a Körös-Maros Nemzeti Park fennállása óta.
 
Hazánkban a barátréce elsősorban a halastavak fészkelő madara. A Kis-Sárréten az állomány mintegy fele halastavi környezetben költ, a másik fele pedig a környező mocsarakban és élőhely-rekonstrukciós területeken. A halastavakban is előnyben részesíti a mozaikos nádasokkal szabdalt, hínáros tóegységeket.
 
Megfigyeléseink alapján, annak ellenére, hogy bukóréce, sekélyebb vizű mocsarakban is megjelenik költőfajként, ha abban van egy-egy kisebb, mélyebb vizes terület. Bukóréce lévén táplálékát többnyire a víz alatt szerzi, különböző hínárfajokat, magvakat és rovarokat fogyaszt. Az áttelelő példányok egyik fő táplálékát a különböző kagylók jelentik.
 
Május-júniusban van a fészkelési időszaka, a fészekalja 8-11 tojásból áll. Július közepén már egyre gyakrabban kerültek szem elé fiókát vezető családok. Tapasztalatunk, hogy ebben az évben jó a szaporulat, több esetben figyeltünk meg 8-10 fiókát vezető madarakat.
 
A költőpárok további növekedésének elősegítését, az állomány stabilizációját szolgálja az a két vizes élőhely-rekonstrukció, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a napokban kezdett meg a Kis-Sárréten.
 
A kép illusztráció.
 
 
 
   
 
2019.08.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design