magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Lassan önállóvá válnak a szépen fejlett parlagi sasfiókák
 
Lassan szárnyra kapnak és önállóvá válnak a Körös-Maros Nemzeti Park területén idén kelt parlagi sasfiókák.
   
 
A fiatal madarak táplálékbőségben nőttek fel: sok volt a rágcsáló, így most megerősödve tekinthetnek az önálló élet elé. Július közepére már kitollasodtak, így semmi akadálya annak, hogy megtanuljanak repülni.
Először csak a fészek közvetlen közelében lévő ágakra ugrálnak át, próbálgatják a szárnyaikat. Néhányan közülük már távolabbra, akár 1-2 kilométerre is eltávolodnak. A szülők azonban még mindig etetik őket, ám lassan eljön az idő, amikor elkezdik őket vadászatra tanítani.
 
Az önállósodás tehát egy fokozatosan végbemenő folyamat, s általában augusztus közepéig lezajlik. Ha a tojó már terhesnek ítéli meg a pesztrálást, akkor szépen, fokozatosan elválasztja őket, eltávolodik tőlük, nem keresi a társaságukat, arra ösztönzi őket, hogy minél függetlenebbé váljanak. Az önállósodás tehát egy fokozatosan végbemenő folyamat, mely általában augusztus közepéig lezajlik.
 
A fiatal madarak az első pár évben (az ivarérett kor eléréséig) kóborolnak. Ilyenkor egészen messzire, akár Afrikába, Ázsiába is eljutnak. Közben természetesen hozzánk is érkeznek más madarak az országhatárokon át, előfordult például, hogy Szlovákiában gyűrűzött fiatal parlagi sas bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Amikor azonban a madarak ivaréretté válnak, életmódjuk gyökeresen megváltozik: revírt foglalnak és egész életükben alig-alig távolodnak el a fészkük közeléből.
 
 
 
 
 
   
 
2019.08.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design