magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Eltűntek a szépséges búzavirágok, szeretnénk visszahozni őket
 
A búzavirág néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen közönséges növény volt, mindenfelé nagy mennyiségben virított. Az intenzív mezőgazdasági termelés és vegyszerhasználat következtében ez a közönséges növény mára sokkal ritkábbá vált, mint jó néhány védett növény. Az állománya a töredékére csökkent. A Körös-Maros Nemzeti Park területén már csupán három élőhelye ismert: egy a Csanádi puszták közelében (nem védett területen), egy Nagylak mellett, egy pedig Hódmezővásárhelynél.
   
 
A búzavirág állományának növelése érdekében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Csanádi pusztákon három évvel ezelőtt egy szaporítási programba kezdett. Ennek helyszínéül elsősorban az Igazgatóság teljesen vegyszermentes szántóföldi parcellái mellett elhelyezkedő, művelésből kivont ugarsávok szolgálnak. A szaporítás néhány hektárnyi területen, négy-öt ugarsávban, magszórással történik, amely után semmilyen mesterséges tevékenységet nem végzünk.
 
Az eredmények már mutatkoznak: tavaly és idén is több helyen találtunk termő búzavirágokat. Néhány további helyen is tervezzük a szaporítást annak érdekében, hogy legalább hírmondónak megmaradjon a búzavirág a Dél-Tiszántúlon.
 
 
 
   
 
2019.08.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design