magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Örvendetesen nőtt a parlagi pityerek száma
 
A korábbi években csupán egy-egy pár parlagi pityer költött a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Idén azonban legalább öt pár nevelte fel itt fiókáit.
   
 
Ez a karcsú testalkatú énekesmadár a pusztai életközösség jellegzetes és fontos eleme. A pacsirtához hasonlóan rendszeresen és ütemesen hallatja mással össze nem téveszthető hangját. Földön fészkel, a nyílt vegetációhoz kötődik.
 
A Csanádi pusztákon a tavaly őszi időjárás miatt a visszagyepesítés alatt álló területek növényzete nem tudott mindenütt záródni, s az így kialakult üres foltok kiváló fészkelőhelyet kínáltak a pityereknek. Heteken át sűrűn hallottuk a hangjukat, s bár számukat nem tudtuk pontosan megállapítani, annyi bizonyos, hogy legalább öt pár költött a területen.
 
Más fajokhoz hasonlóan az intenzív mezőgazdasági művelés miatt a pityerek száma is jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben. Ma már nem tekinthető általánosan elterjedt madárnak. Az alföldi élőhelyhez kötődik, vegyszermentes közegben érzi jól magát.
 
 
   
 
2019.08.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design