magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
A vártnál lényegesen több kis őrgébicset találtunk a Csanádi pusztákon
 
A közelmúltban felmértük a kis őrgébicsek állományát a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Örvendetes, hogy a vártnál jóval több, legalább harminc pár költését regisztráltuk.
   
 
A felmérés hosszú időn át zajlott, még július végén is kerültek elő újabb párok. Ez a kistestű madár ugyanis a költési időszakban rendkívül rejtőzködő, ezért nehezen figyelhető meg. A revírfoglalás idején gyakran hallatja hangját, s néha kemény csatákat is folytat, a kotlás megkezdése után jelenléte kevésbé feltűnő. A párok a fészeképítésnél is a biztonságot tartják szem előtt, mindig sűrű lombozat közé rejtik otthonukat, így arra nem könnyű rábukkanni, főleg ha nem magányos fán, hanem fasorban van.
 
A kis őrgébicsek fiókái augusztus elejére már kirepültek, szétszéledtek, de még a hónap közepén is gyakran mozognak együtt a családok. Gyakran láthatjuk őket bálákon, villanypásztor-karókon, onnan lesnek a zsákmányra. A tövisszúró gébicsekhez hasonlóan ők is sokszor tüskékre, tövisekre szúrják fel a megfogott rovarokat, kisebb emlősöket.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein mindenütt élnek kis őrgébicsek. Vonuló madarak, a telet Afrikában töltik, szeptember végéig elhagyják térségünket.
 
A kép illusztráció
 
 
 
   
 
2019.08.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design