magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Erdészeti kutatások a Körös-Maros Nemzeti Parkban
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság intenzív kutatásokat folytat a Nemzeti Park erdőterületein a Soproni Egyetem oktatóival közösen.
   
 
Őshonos hazai nyáras állományokban kijelölt kísérleti lékek vizsgálatával folytatjuk kutatásainkat, melyek célja sarjaztatás útján történő vegyes korú, sűrű és ökológiailag stabil állományszerkezet kialakításának vizsgálata. A lékekben az őshonos fafajok kezdeti, elnyomásra érzékeny stádiumában visszaszorítjuk az idegenhonos fajok magoncait, később, az őshonos sarjak megerősödésével már nem szükségesek beavatkozások.
 
Kísérleti lékeink két állománytípusban, idős, illetve középkorú állományokban találhatók. A két korosztály közötti sarjadzási különbségek megfigyelése is része a kutatásnak.
 
A kutatás a Nemzeti Park Körös-ártér, illetve Maros-ártér részterületein folyik, ahol jelenleg összesen 50 lék nyomon követését végezzük, melyek közül 41 darab található a Körös hullámterén, további 9 darab a Maros hullámterében került kijelölésre.
 
Az így nyert tapasztalatok lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy őshonos nyár állományainkat minél természetesebb módon újítsuk fel és ökológiailag értékesebb élőhelyeket alakítsunk ki.
 
 
 
   
 
2019.08.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design