magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Csalhatatlanul közeleg az ősz, gyülekeznek a vándormadarak a Dél-Alföldön
 
Napról-napra egyre gyakrabban tűnnek fel gyülekező, vonuló madárcsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A vízi-, parti- és ragadozó madarak látványosan, az erdei énekesek csendben, rejtőzködve haladnak telelőhelyeik felé.
   
 
A Kis-Sárréten figyelhető meg a legintenzívebb és leglátványosabb madármozgás. Elsősorban a halastavakon koncentrálódnak a vízimadarak, mivel a többi területen nincsenek vízállások. A halastavakon a récék száma már eléri a 3000 példányt, zömük természetesen most is tőkés réce, de cigányrécéből is több mint 200 példányt számoltunk. A nyári ludak száma szintén növekedést mutat, már legalább 3000 példány tartózkodik a tavakon.
 
A Kígyósi-pusztán a Nagyerdőben erős énekesmadár-vonulás tapasztalható. Csilpcsalpfüzikék, fitiszfüzikék, kerti gezék, kis- és barátposzáták csapatai mozognak a fák, bokrok között. Az erdei énekesek rendszerint csendben, rejtőzködve vonulnak.
 
A pusztai területeken jól látható viszont, hogy megkezdődött a ragadozó madarak vonulása: a Csanádi pusztákon legalább 10-20 hamvas rétihéját figyelünk meg rendszeresen és csapatokba verődtek a kék vércsék is, melyeknek őszi szinkronszámlálása is megkezdődött már a Körös-Maros Nemzeti Parkban.
 
A Maros-ártéren több tucatnyi példányból álló gyurgyalag-csapatok mozognak. A folyó menti kubikgödrökben gyakran láthatunk néhány fekete gólyát, lassan ők is indulásra készülődnek.
 
Kardoskúton, a Fehér-tónál augusztus elején jelentek meg az első vonuló vízi- és partimadarak, legnagyobb számban pajzsoscankókat és bíbiceket figyeltünk meg. A térségben nagy csapatban gyülekeznek a vadgerlék, hantmadarak, sárga billegetők is.
 
A Dévaványai-Ecsegi pusztákon érdekes volt a böjti récék nagyobb számú gyülekezése: egy holtág-részben, Szőlőszugban 200 példányt figyeltünk meg. Ahogyan ide, úgy Cserebökénybe is megérkeztek az első kék galambok.
 
 
   
 
2019.09.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design