magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Hallgassuk együtt a szeptemberi szarvasbőgést a Kis-Sárréten!
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének erdős, nádas, mocsaras tájain jelentős gímszarvas-állomány él. A közelmúltban megkezdődött a nászidőszakuk, egyre gyakrabban hallani szarvasbőgést.
   
 
Igazgatóságunk szeptember 20-án 17.00 órakor szakvezetéses túrát szervez, melynek keretében, a kora őszi tájban sétálgatva, jó eséllyel meghallhatjuk a bikák jellegzetes bőgését. Természetesen a cél nem csupán a szarvasbőgés meghallgatása, hanem a kora őszi madármozgás, a kezdődő madárvonulás megfigyelése, valamint a táj múltjának, jelenének megismerése. Az országban sokfelé terveznek hasonló jellegű túrákat, az Alföldön azonban – különösen Békés megyében –, kevés olyan hely van, ahol ezt az élményt személyesen átélhetjük.
 
A túrán, olyan útvonalon haladunk, ahol teljesen biztonságban figyelhetjük meg a szarvasok nászát. A bőgés intenzitását sok tényező befolyásolja: elsősorban a tehenek ivarzási ciklusa, de az időjárás is komoly tényező. A Kis-Sárréten szeptember közepén szokott az intenzívebb bőgés lenni, ekkor már az esti órákban megszólalnak a bikák és hajnalig hallatják hangjukat.
 
A túra során a nemzeti park megfigyelő tornyából szerencsés esetben láthatunk is szarvasokat, a hangjukat azonban reményeink szerint mindenképp hallani fogjuk. A túraútvonal egy könnyű séta, ezért különösebb felszerelést nem igényel, innivalót (vizet), terepi cipőt, zseblámpát, szúnyogriasztót azonban érdemes magunkkal hozni.
 
A találkozó helyszíne: Biharugra, Földesi-telep, GPS koordináták: E 46°56’23,29” K 21°34’,49,89”, időpontja: szeptember 20, péntek 17.00 óra. A program díja 500 Ft/fő. További információ és bejelentkezés Bíró István természetvédelmi tájegységvezetőnél a +36b30 475 1785-ös telefonszámon.
 
 
 
   
 
2019.09.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design