magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Nyüzsgő madárvilág a kora őszi pusztában
 
A nyár második fele száraz volt ugyan, de a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületének pusztáin mégis élénk madármozgás tapasztalható. A mezők lila színbe öltöztek, a fűben rágcsálók és rovarok nyüzsögnek.
   
 
Leggyakrabban a vonuló ragadozó madarak és énekesmadarak kerülnek szem elé, számukra ugyanis bőven akad táplálék: rágcsálókat és rovarokat is nagy mennyiségben találnak. Intenzív a hamvas rétihéják vonulása a térségben, emellett rendszeresen felbukkan egy-egy kígyászölyv, a kék vércsék pedig változó egyedszámban gyülekeznek a fészektelepeknél.
 
Ami az énekesmadarakat illeti, szép számban látunk hantmadarakat és rozsdás csukokat. Vonulnak a pityer- és billegetőfajok, a napokban a sárga billegetők között feltűnt egy meglehetősen ritkán látható citrombillegető.
 
Szeptember elején láttunk még vonuló havasi liléket is errefelé. Időnként felbukkan még néhány szalakóta, s javában vonulnak a fürjek és a vadgerlék. Néha egy-egy fekete gólya is megjelenik a térségben.
 
Bár a pusztai vizes élőhelyek kiszáradtak, de a csatornákban még van víz, így azok mentén kisebb számban vízimadarak, elsősorban gémfélék is megfigyelhetők. Vörös gémek, bölömbikák kutatnak élelem után a vízben és a csatornák partjain. A kisebb facsoportokban pedig találkozhatunk a pusztára kevésbé jellemző fajokkal, például szürke légykapókkal.
 
A kép illusztráció
 
A fotók:
Szalakóta - Marik Pál
Sárga billegető - Marik Pál
Vadgerle - Kalotás Zsolt
 
 
 
   
 
2019.09.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design