magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Visszajövünk!
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Fehértó napja – Szép időben, szikes tavon, száraz lábbal
 
Gyönyörű kora őszi, napsütéses időben és a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott szeptember 21-én, Kardoskúton a XX. Fehértó Napja, melyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata közösen rendezett.
   
 
A rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy minél többen megismerjék a Fehér-tó és környékének táji, természeti értékeit, s értékes, tartalmas kikapcsolódást tudjunk nyújtani a családoknak. A természetvédelmi nyílt nap ezúttal is több helyszínen zajlott: a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában és a Pusztaközpont Olvasókörében, a Fehér-tó fokozottan védett területén, valamint a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bekötőútja melletti kilátó környékén. A helyszínek között Dottó kisvonat, illetve pusztafogatok szállították a vendégeket. Sokan jöttek kerékpáron a közeli, sőt távolabbi településekről is, egy orosházi nyugdíjas csoport pedig gyalogosan érkezett a helyszínre. Nagy örömmel fogadtuk Csehországból érkezett vendégeinket is.
 
A látogatók számára igen nagy élményt jelentett, hogy száraz lábbal sétálhattak a Fehér-tó kiszáradt, fehér medrében. Szakvezetőnk segítségével sok mindent megtudhattak a tó kialakulásának történetéről, növény- és állatvilágáról. Megcsodálták a szikes tóra jellemző sóballát, sziki ballagófüvet és a sziki őszirózsákat, amelyek éppen virágzásban vannak, így lilára festik a tószegélyt. Séta közben többször szem elé került egy érdekes pókfaj, a szongáriai cselőpók egy-egy példánya.
A látogatók többsége odafentről, a fokozottan védett terület kilátójából is megcsodálta a Fehér-tó környékét. Itt lehetőségük nyílott arra, hogy nagy teljesítményű távcsövekkel pásztázzák a madárvilágot. Legtöbbször vörös vércsék, barna rétihéják kerültek a látótérbe, de néhány pusztai ölyv és parlagi sas is felbukkant. Feltűntek vonuló billegető- és pityerfajok is, darvak azonban a szárazság miatt most nincsenek a térségben.
 
Nemcsak a Fehér-tó szomszédságában, hanem a rendezvény többi helyszínén is egész nap élénken zajlott az élet. Az állattartó telep melletti mobil karámok körül folyamatosan hömpölygött a vendégsereg, sokan megcsodálták az ősi magyar háziállatokat: bivalyt, magyar szürke szarvasmarhát, szamarat, cigája és rackajuhokat. Megkapó látványt nyújtott a közelben legelésző szürkemarha gulya. A gyerekek vidáman játszadoztak a kilátó melletti, szénabálákból kialakított labiritusban.
 
A múzeum udvarán felállított színpadon egymást követték a fellépők, minden korosztály számára igyekeztünk érdekes programokat kínálni. Sokan megnézték a madárvonulást bemutató interaktív kiállítást, a Körös-maros Nemzeti Parkról szóló természetfilmet és a népi játékok kiállítását. A gyerekek önfeledten játszottak a régi korok játszóeszközeit felsorakoztató népi játszótéren. A standokon mindenki kedvére válogathatott a Nemzeti Parki Termék Védjegyes élelmiszeripari és egyéb portékák között. Aki megéhezett, az jóízűen falatozhatott az ebédre kínált cigája- és szürkemarha-pörköltből.
 
Nagy sikert arattak hagyományos programelemeink is: a ragadozómadár-védelmi bemutató, az állatsimogató, a pónilovaglás, az Alföldvíz Zrt. bemutatója és foglalkoztatója, a kézműves foglalkozások, a természetismereti vetélkedők és a csikósbemutató. A Guzsalyas Egyesület segítségével a népi pásztorélet kellékeit ismerhették meg, a Hódmezei Őrzők Íjászegyesületnek köszönhetően pedig nemcsak egy jurtába tekinthettek be, hanem a vállalkozó kedvűek akár az íjászatot is kipróbálhatták.
 
Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek rendezvényünkre, s várjuk Önöket jövőre, a XXI. Fehértó Napjára is!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.09.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design