magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megosztott első díjat osztottak ki az „Ifjú Kócsagőr” verseny országos döntőjében
 
Lopocsi Fanni Bianka képviselte a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot az „Ifjú Kócsagőr” verseny országos döntőjében, melyet szeptember 18-20-án rendeztek Budapesten. A verseny történetében először az első díjat megosztva kapta két jelölt Illés Dorottya Virág: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, valamint Nagy Zsolt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság versenyzője.
   
 
Fanni a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen végezte kéthetes kócsagőri gyakorlatát, Szél Antal István természetvédelmi őrkerület-vezető szakmai iránymutatása mellett. Az országos döntőre Szegedi Fruzsina természetvédelmi őr kísérte el.
 
A döntő helyszínéül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgált, mivel a tavalyi versenyt az ő ifjú kócsagőrük nyerte. Az első napon a jelöltek először egy PowerPoint előadás keretében adtak számot arról, milyen tevékenységet végeztek kéthetes gyakorlatuk során. Délután valamennyi fiatal sikeresen letette a szóbeli, könnyített természetvédelmi őri vizsgát. Kikapcsolódásként az esti órákban a versenyzők és mentoraik felsétáltak a szálláshelyük közelében fekvő Hármashatár-hegyi kilátóba.
 
Másnap az ifjú kócsagőr-jelöltekre ismét kemény próbatétel várt. Egy 10 állomásos, szituációs versenyt kellett teljesíteniük a budai városrész helyi jelentőségű védett területein. A vöröskeresztes állomáson például elsősegélynyújtásból, a tiltott virágszedésnél, illetve engedély nélküli fakivágásnál pedig rendészeti feladatellátásból bizonyíthattak. A nap végén, vacsora után még egy feladat várt a fiatalokra: 5 percben egy saját témát kellett előadniuk. Fanni ennél a feladatnál is kiválóan helytállt. Bemutatta saját készítésű természetfotóit, s elővezetett egy vitatémát arról, miként lehetne természetbarát módszerekkel gazdálkodni, hogyan lehetne kiváltani az intenzív gazdálkodást.
 
A verseny zárónapján, pénteken egy fakultatív parlamenti látogatás után következett az eredményhirdetés. Rendhagyó módon az első díjat ketten, megosztva kapták: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság versenyzője. Jutalmul mentoraikkal Wágner Lászlóval és Buczkó Máté Gáborral együtt részt vehetnek egy ötnapos tanulmányúton a lengyelországi Biebrzański Nemzeti Parkban. A „Matula és Tutajos” díjat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság képviseletében Illés Dorottya Virág és mentora, Buczkó Máté Gábor vihették haza, a jövő évi országos döntő rendezésének jogát pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kapta.
 
Lopocsi Fanni Bianka - aki a szentesi AM ASzK Bartha János Kertészeti Szakgimnáziumának végzős tanulója -, a verseny egyik legfiatalabb résztvevőjeként jól teljesített és számos tapasztalattal gazdagodott.
 
   
 
2019.09.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design