magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Gázlómadarakat figyeltünk, szarvasbőgést hallgattunk
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületén szeptember 20-án este egy olyan túrára vártuk vendégeinket, amely a halastavak természeti értékeinek megismertetésén túl a szarvasbőgés sajátos hangulatába is bevezette az érdeklődőket.
   
 
A kellemes kora őszi időben igen sokan összejöttünk, közel negyvenen indultunk el a begécsi halastórendszer felé. Menet közben egy frissen lehalászott tómeder szélén állítottuk fel a spektívet, ahol az iszapos tómederben és a visszamaradt vízfoltokon táplálkozó madarakat figyelhettük. Sok szürke gémet és nagy kócsagot láttunk, az iszapban pedig kisebb parti madarak - bíbicek, partfutók, godák - szedegettek. Nagy örömünkre egy kis csapat daru is megjelent és krúgatva húztak át a terület felett.
 
A nemzeti park megfigyelőtornyából gyönyörű kilátás nyílt a halastavakra és a környező területekre, így alkalom adódott a változatos terület legértékesebb állat- és növényfajainak bemutatására. Aláfestésként bakcsók érkeztek hangos kvakkogással és nyári lúdcsapatok úsztak a vizekre a környező tarlókról. Egy használaton kívüli természetvédelmi célú tó sekély vizén kanalasgémek gyülekeztek.
 
Naplemente előtt megkértük a túra résztvevőit, hogy onnantól kezdve mellőzzék a beszélgetést, csendben tegyenek egy sétát a Széki-hídig. Ott aztán a feldolgozásra váró nádkévéken üldögélve vártuk a teljes sötétséget és a szarvasok bőgését.
 
Békés megyében kizárólag a biharugrai, geszti határban van lehetőség a szarvasbőgést meghallgatni. A hatalmas nádterületek, erdőfoltok, csalitos sűrűségek nyugalmat biztosítanak az itteni szarvasállománynak, a víz jelenléte és a táplálék változatos összetétele kiváló élőhelyet teremt számukra. Még sötétedés előtt két bika szólalt meg a Jankovics-tó irányából és hosszú időn át feleselgettek egymásnak. Hangjukat változatos intenzitással bár, de csak messziről hallhattuk, közvetlen közelünkben akkor este csendben maradtak a bikák. Már teljes sötétségben sétáltunk vissza a gépkocsikhoz, ahol a megfigyelő toronyból még hallhattunk bőgő bikákat és közben csodálhattuk az őszi égbolt csillagait.
 
A fotókat készítette: Bíró István
 
A távolban már szólnak a bikák
 
Indulás a bőgőhelyek felé...
 
   
 
2019.09.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design