magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Európai Madármegfigyelő Nap – Túrázzunk és számoljunk együtt!
 
Október 5-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódik az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. Kis-Sárrét részterületünkön a begécsi halastórendszeren, kardoskúti részterületünkön a hódmezővásárhelyi, téglagyári tavaknál, a Csanádi pusztákon pedig a Nagy-Zsombék térségében számoljuk majd a madarakat.
   
 
Mindhárom programunkra várjuk a természetbarátokat! A Begécsi-halastavaknál egy szakvezetéses gyalogtúra keretében végezzük a számlálást. A találkozó időpontja reggel 9.00 óra, helyszíne pedig Biharugra, a Bihari Madárvárta (GPS-koordináták: É 46°58’32,40” K 21°38’28,89”). Innen indulunk majd a Begécsi-halastavakhoz.
 
A vonuló récék száma napról-napra nő, már meghaladja a 10 ezret, s vadludakból is több mint négyezret számoltunk. A hazánkon átvonuló parti madarak közül valószínűleg több faj népes csapataival találkozunk majd, s mivel a Kis-Sárrét fontos telelőhelye a ragadozó madaraknak, így az ő jelenlétük is erősödik. A túrát esős időben is megtartjuk, a részvétel ingyenes. Részletes információ és előzetes bejelentkezés Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36-30/6450613-as telefonszámon.
 
Másik helyszínünkre, a hódmezővásárhelyi téglagyári tavakhoz (GPS-koordináták: 46.25.57.20.20.36.) szintén október 6-án, vasárnap reggel 9.00 órára várjuk a természetbarátokat. Ezt a programot Igazgatóságunk a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesülettel közösen szervezi. A spektíves madármegfigyelés és számlálás mellett lesz madárgyűrűzési bemutató, madárodúk készítése és természetismereti játékok is. A tavak közötti erdős, bokros, nádas élőhelyek mellett kifeszített hálókban bizonyára találunk majd feketerigót, barátposzátát, vörösbegyet, széncinegét, őszapót, különböző füzikefajokat, köztük akár a ritkább vándorfüzikét is. Jó eséllyel láthatunk még néhányat a nádi madarak utolsó, el nem vonult példányai közül. Szemünk elé kerülhetnek nádirigók, cserregő nádiposzáták, barkóscinegék. A magasban pedig felbukkanhatnak az északabbi országokból a déli tájak felé vonuló fecskék és más madárfajok is. Bővebb információ és bejelentkezés Verseczki Nikoletta természetvédelmi kezelőnél a +36-30/4751770-es telefonszámon.
 
A Csanádi pusztákon a találkozó helyszíne a Montág-pusztai kilátó (GPS-koordináták: É 46°21'4,04" K 20°37'21,18"), időpontja október 5. szombat, 8.00 óra. Bár a szikes puszták mostanra már kiszáradtak, s a Nagy-Zsombék mocsara is száraz, mégis mozgalmas madárvilágra számíthatnak a madárszámlálással egybekötött túra résztvevői. A Nagy Zsombék ugyanis igen jelentős madárélőhely, ahol, ha vízimadarakat most nem is láthatunk, de mindenféle pusztai fajok szép számban előfordulnak. Tömegével láthatunk mezei pacsirtákat, csapatokban mozognak a seregélyek, vannak sordélyok, s néhány utolsó fecske is felbukkanhat még. A mocsár zártabb részein a nádi sármányok kitartóan táplálkoznak és énekelnek. Az énekeseken kívül minden egyéb pusztai madár – vörös vércse, réti héja (akár fakó rétihéja is), pusztai ölyv, kerecsensólyom, parlagi sas, de akár rétisas is -, bejöhet a terület fölé. Ha szerencsénk van, túzokot is láthatunk a túra során. Az utóbbi hetek megfigyelései között előfordult két olyan faj is, amely errefelé meglehetősen ritkán látható: vörös kánya és halászsas.
Mivel most száraz a mocsár, így az 5-7 kilométeres gyalogtúra könnyűnek ígérkezik. Séta közben természetesen mi is hozzájárulunk az Európai Madármegfigyelő Napok eredményéhez, azaz számláljuk majd a madarakat. A részvétel ingyenes. További információk és bejelentkezés: Balogh Gábor természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36-30/5466990-es telefonszámon.
 
A fotókat Verseczki Nikoletta készítette.
 
nádi tücsökmadár
 
nádirigó
 
vörösbegy
   
 
2019.09.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design