magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Élénk őszi madárvonulás a Kis-Sárréten
 
Az ősziesre forduló időjárás és a rövidülő nappalok hatására a Körös-Maros Nemzeti Parkban is egyre élénkebb madárvonulás figyelhető meg. Különösen igaz ez a Kis-Sárrét részterületre, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő vízimadár- vonulóhelynek számít.
   
 
A hosszan tartó száraz periódus hatására a Kis-sárréti természetes vizes élőhelyek, mocsarak legnagyobb része kiszáradt, ezért a madárvonulás döntő része a Biharugrai-halastavakra koncentrálódik. Ezt elősegíti az is, hogy szeptemberben megkezdődtek az őszi lecsapolások, lehalászások. A lecsapolások után kialakult, táplálékban gazdag iszapfelület mágnesként vonzza a vízimadarakat, elsősorban a gázló- és partimadarakat.
 
A vonuló récék száma az elmúlt napokban már elérte a 10 ezer példányt. Zömük természetesen most is tőkés réce, de barátrécéből is több mint 600, cigányrécéből pedig 300 példányt számoltunk. A nyári ludak száma is növekszik, már meghaladja a 4000 példányt, s egyre látványosabb „libahúzásokban” gyönyörködhetünk.
 
A partimadaraknál igen nagy a fajgazdagság. Rendszeresen látunk nagy pólingot, gulipánt, bíbicet, nagy godát, havasi partfutót, piroslábú, füstös, szürke és pajzsoscankót. Nemrég egy ritkaságnak számító fenyérfutót is megfigyeltünk.
 
A népes vízimadár csapatok vonzzák a ragadozó madarakat is. Rétisasból 12 példány tartózkodik a halastavakon, de rendszeresen megfigyelünk egy-egy halászsast is.
 
A halastavak szomszédságában található Simotai-mocsárban hetek óta 17 példány fekete gólya táplálkozik.
 
 
 
   
 
2019.10.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design