magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Fecskehajtó kisasszony napján útra keltek kedves madaraink
 
Elköszöntek a fecskék a Körös-Maros Nemzeti Park tájaitól. Elindultak hosszú vándorútjukra, afrikai telelőhelyükre.
   
 
A népi megfigyelések szerint a fecskék általában szeptember 8. környékén kelnek útra, ezért ezt a napot a népnyelv Fecskehajtó kisasszony napjának is nevezi. Idén is így történt ez, többségük szeptember 8-ig elhagyta a Dél-Alföldet.
 
A fecskék látványos gyülekezése már jóval korábban, augusztus közepén, végén megkezdődött. A Körös-Maros Nemzeti Parkban három fecskefaj honos: füsti, molnár- és partifecske.
 
A füsti fecskék rendszerint a kisebb falvakban, külterületi állattartó telepeken fészkelnek. A városokban a molnárfecskék jelenléte jellemző, melyek akár az emeletes házak erkélyén is találnak maguknak fészkelőhelyet. Régi, műemlék-jellegű épületek stukkóin is megtelepedhetnek. Partifecskékkel a Tisza és a Maros mellett találkozhatunk, ők a partfalba építik fészküket. A tavaszi fészekrakás időszakában előfordul, hogy frissen ásott építési gödrök falában is megtelepednek.
 
A gyülekezés idején vegyes csapatok is kialakulnak, melyekben füsti-, molnár- és partifecskék is vannak. Az idősebb példányok hamarabb kelnek útra és gyorsabban haladnak, a fiatalok viszont később indulnak, s egy-egy víz menti nádasban akár egy-két hétig is állomásozhatnak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fecskék már szeptember első harmadában elhagyták a Dél-Alföldet, de a tőlünk északabbra költő, vonuló példányok csapatai még szeptember végén, október elején is felbukkanhatnak a térségben.
 
A telet a fecskék Afrika déli részén töltik, s április első felében térnek vissza hozzánk. Vonulásuk az időjárás függvényében hosszabb ideig is elhúzódhat. Tavasszal mindig ugyanahhoz a fészekhez térnek vissza, melyben a korábbi években is felnevelték fiókáikat.
 
A kép illusztráció
 
A fotót készítette Gál Zoltán
 
 
   
 
2019.10.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design