magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Villás farkú, vörös tollú vendég a Csanádi pusztákon
 
A napokban két alkalommal is megfigyeltünk egy vörös kányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A szakemberek számára mindig nagy öröm egy ilyen ritka madárfaj felbukkanása.
   
 
Magyarországon a vörös kánya nagyon ritkán fészkelő ragadozó madár, csupán néhány pár költ a Dunántúlon. A dél-alföldi tájakon legfeljebb az őszi-téli időszakban bukkan fel egy-egy kóborló példány. Jellegzetessége a vörös fényű, villás farok és a vöröses-barnás-feketés tollazat, melyhez majdnem teljesen fehér fej társul. A tetszetős madár meglehetősen méretes is: testhossza a 70, szárnyfesztávolsága a 160 centimétert is elérheti.
 
A Csanádi pusztákon egy hetes különbséggel két felbukkanást regisztráltunk, egymástól csupán néhány kilométeres távolságra. A tollazat alapján valószínűsíthető, hogy ugyanazt a példányt láttuk. Először csak távolról tudtuk megfigyelni, másodszor azonban már egészen közelről láthattuk. A hajnali órákban bukkantunk rá a Kopáncsi-puszta védett területén belül, egy facsoportban, ott éjszakázott.
 
A vörös kánya jelenlétére általában a többi madár szokatlan mozgása, háborgása hívhatja fel az ember figyelmét. A helyi madarak meglepődnek, megijednek a nagy ragadozótól és próbálják elzavarni. Jelen esetben is így történt: a dolmányos varjak, vörös vércsék felháborodottan tiltakoztak a jelenléte ellen.
 
Úgy tűnik, a döntően dögökkel és halakkal táplálkozó ragadozó madár megfelelő élőhelyet talált a Csanádi pusztákon, annak ellenére, hogy a térség vizes élőhelyei mostanra már kiszáradtak.
 
 
A kép illusztráció
 
 
 
   
 
2019.10.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design