magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Misztikus látvány: halálfejes lepkére bukkantunk Dévaványán
 
Halálfejes lepkét meglehetősen ritkán láthatunk a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A napokban a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson bukkantunk egy példányra.
   
 
A hatalmas éjjeli lepke meglehetősen furcsa helyről, a Túzokvédelmi Állomás kéményéből került elő. Nem véletlenül, ugyanis a kéménybe házi méhek költöztek, erről a lepkéről pedig köztudott, hogy előszeretettel dézsmálja a mézet. A tolvajláshoz kitűnő taktikája van: olyan feromont bocsát ki, melynek hatására „láthatatlanná” válik a méhek számára.
 
A halálfejes szender a lepkék világának egyik legmisztikusabb képviselője. A mediterrán és a szubtrópusi területek lakója. Kifejlett egyedei, vándorlásuk során időnként Magyarországon is felbukkannak. Sőt előfordul, hogy a nőstények petét is raknak itt, amiből aztán akár 10 centiméteresre is megnövő, sárgászöld alapszínű, kék sávokkal tarkított hernyók fejlődnek ki. Legnagyobb eséllyel a zöldellő burgonyán vagy nadragulyán pillanthatunk meg ilyen nagy, sárgás hernyókat. Télire bebábozódnak ugyan a talajban, de a hazai tájakra jellemző hideget nem bírják, tavaszig megfagynak.
 
Kifejlett példányaik nagyon látványosak, szépek. Szárnyfesztávolságuk a 12 centimétert is meghaladhatja. Testük erős, hátsó részük szőrös és lekerekített. Elülső szárnyuk feketén erezett és barna, okkersárgás, fénylő foltok, szalagok tarkítják. Hátsó szárnyuk feketén csíkozott. Potrohuk szintén sárga-fekete csíkos. A sárgás halálfejrajzolat a tor felső részén helyezkedik el.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén ez volt az első halálfejes szender megfigyelés. Bár ez a példány kissé kormosan került elő a kéményből, a fajra jellemző halálfej azonban így is jól kirajzolódott rajta.
 
Fotó: Szegedi Fruzsina
 
 
 
 
 
   
 
2019.10.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design