magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Újra ezrével állomásoznak a darvak a kardoskúti Fehér-tónál!
 
Az utóbbi napok esőzéseinek hatására ugrásszerűen megnövekedett a darvak száma a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Fehér-tónál.
   
 
A térség legnagyobb természetes eredetű szikes tava régóta a vonuló darvak tradicionális megállóhelye. A Tisza vonalát követve, előző állomáshelyükről, a Hortobágyról érkeznek hozzánk, majd hosszabb-rövidebb idő után továbbvonulnak délre.
 
Az őszi esők sokáig várattak magukra, ezért a Fehér-tó medre is hosszú ideig száraz maradt. Nagy örömünkre az utóbbi napokban bőséges csapadék hullott, aminek köszönhetően mostanra a tó felületének felét víz borítja. A darvak szinte azonnal reagáltak erre a változásra: a hétvégén már mintegy 3500 példány jelent meg itt. Nappal a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig hangos krúgatással, szinte egyszerre szállnak be a vízre. A krúgatás az egyik legerősebb hang a természetben, hasonlít a tülköléshez, vagy a trombitaszóhoz.
 
A Fehér-tó sekély vízfelülete nemcsak a darvak, hanem sok más vízimadár számára is biztonságos éjszakázó- és pihenőhelyet jelent. Bíbicekből például már legalább ezer, tőkés récékből pedig 1200 példány tartózkodik a térségben. Az északról érkező nagy lilikek is itt vannak már, mintegy 5-600 egyed mozog a tó környékén.
 
Érdemes tehát ellátogatni a kardoskúti Fehér-tóhoz, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság novemberben minden szombaton szakvezetéses darulesre is várja az érdeklődőket. November 16-án, 23-án és 30-án 14.30 órától várjuk a darulesre érkezőket a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál (GPS koordináta: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”). A program díjmentes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges! További információkat Verseczki Nikoletta természetvédelmi kezelőtől kérhetnek a +36 30 475 1770-es telefonszámon.
 
Tartsanak velünk, legyenek részesei ennek a fantasztikus pusztai élménynek! Felejthetetlen hangulata van annak, ahogyan a napnyugta fényében több ezer nagy madár húz be a tóra éjszakázni. Az élményt tovább gazdagítja az is, hogy a túrák idején Igazgatóságunk munkatársai a kilátó közelébe hajtják a magyar szürke szarvasmarhákat és a juhokat (rackákat, cigájákat), így a látogatók ezeket az őshonos állatokat is megcsodálhatják.
 
 
 
 
   
 
2019.11.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design