magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kiemelkedő sikerrel zárult a darules programsorozat
 
Több mint hétszázan vettek részt novemberben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett darules programokon, melyek helyszínéül a kardoskúti Fehér-tó szolgált.
   
 
Az egyéni látogatók száma azonban ennél jóval több volt. Így valószínűleg több mint ezren csodálták meg, ahogyan a darvak esténként behúztak a Dél-Tiszántúl legnagyobb szikes tavára, amely jelentős vonuló és pihenőhelye nemcsak a darvaknak, hanem más vonuló madárfajoknak is. A daruleseket szombatonként (a hónap során összesen öt alkalommal) tartottuk meg.
 
November első felében a csapadékszegény őszi időjárás következtében szinte semmi víz nem volt a Fehér-tó medrében. Ez a darvak létszámán is megmutatkozott, csupán 80 madár töltötte itt az éjszakát. A hónap közepére megérkeztek az őszi esők, s a meder vízborítottsága elérte a 80 százalékot. Ennek köszönhetően a vízimadarak száma is napról-napra, ugrásszerűen növekedett. November közepén már csaknem 15 ezer daru, 1500 nagy lilik, 1200 tőkés réce és 1000 bíbic éjszakázott a tavon.
 
Az időjárás egész novemberben meglehetősen változékony volt, a hónap elején hűvös, esős idő köszöntött be, majd a második héttől kezdve őszies, enyhe időben élvezhették a tóra behúzó darvak látványát a látogatók. A hónap végére ismét szelesre, hűvösre fordult az időjárás, de ez sem riasztotta el az érdeklődőket, még az utolsó alkalomra is 150-en jöttek el. A hétköznap érkező egyéni látogatók számára esetenként spontán szakvezetést is tartottunk a megyehatári kilátónál.
 
Az utóbbi napok esőzéseinek köszönhetően ismét nőtt a vízborítottság a mederben, ez kedvez a vízimadaraknak, de a hideg idő beköszöntével várhatóan hamarosan útnak indulnak. Aki még szeretné megcsodálni a darvakat, az szakvezetés nélkül megteheti ezt a szabadon látogatható kilátókból (egyik a megyehatárnál, a másik a sóstói állattartó telep bejárójánál található). Felhívjuk figyelmüket, hogy a kardoskúti Fehér-tó fokozottan védett területén lévő kilátó nem látogatható, kérjük, hogy a madarak nyugalma érdekében oda ne menjenek be!
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.12.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design