magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egészséges ikerborjak születtek a sóstói telepen
 
Iker szürke szarvasmarha borjak születtek a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén. Az „apróságok” fürgék és egészségesek.
   
 
Sóstói telepünkön az idei ellési szezonban eddig több mint száz borjú született, az ivararány megközelítőleg 50-50 százalék. Mivel jelentős tehénállományról van szó, így egy-két ikerellés minden évben előfordul. Idén december elején örülhettünk az első ikerborjaknak: egy üsző és egy bika látta meg a napvilágot.
 
Érdekesség, hogy az újszülöttek anyja még közvetlenül az ellés előtti órákban sem mutatta semmilyen jelét annak, hogy hamarosan világra hozza utódait. Gulyásaink a vemhes állatokat naponta kihajtják a legelőre egy kisebb egészségügyi sétára, előtte azonban megvizsgálják, hogy nem közeledik-e az ellés ideje. Erre a tehenek tőgyállásából, megereszkedett hasából, testtartásából, és viselkedéséből is következtetni lehet, ilyenkor már szaglásznak, keresik az elléshez a megfelelő helyet, elvonulnak a többiektől. Ez a tehén azonban semmilyen jelét nem mutatta a közelgő ellésnek. Őt is kihajtották tehát a legelőre, ahol nemsokára két egészséges utódnak adott életet. Rögtön fel is nyalta őket, s az apróságok már saját lábukon jöttek be az istállóba.
 
A két borjú közül az egyik világosabb, a másik sötétebb pirók színű. Annak ellenére, hogy ikrek, sem méretük, sem testtömegük nem kisebb az átlagos borjakénál.
 
 
 
 
   
 
2019.12.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design