magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Izgalmas téli látnivalók a Mágor-pusztán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Mágor-puszta részterülete télen is tartogat érdekességeket. A levegőben zsákmányra leső ragadozó madarak pásztáznak, a védett területhez közeli lucernaföldeken túzokok táplálkoznak, a kökény- és vadrózsa bokrokat pedig fenyőrigók népes csapatai lepik el.
   
 
Mágor-puszta a Kis-Sárrét északnyugati határán, a Sebes-Körös ősi árterén fekszik. Mai arculata a folyószabályozásokat követően alakult ki. Jellegét tekintve úgynevezett másodlagos szikes puszta, melyen értékes mocsármaradványok is találhatók. A 947 hektáros terület 1987 óta védett.
 
A Mágor-puszta kisebb kiterjedése ellenére is igen értékes élővilágnak ad otthont. Kissé megkésve, december elején beköszöntött a télies időjárás, ami átalakította az itt élő állatok mindennapjait.
 
A védett területen több ritka ragadozó madarunk költ, mint például a rétisas, a parlagi sas és a kerecsensólyom. Érdekesség, hogy e három faj egyedei itt egymáshoz egészen közel, egy kilométeren belül költenek. Ezekkel a madarakkal a téli időszakban is találkozhatunk. A rétisasok már a fészek közelében tartózkodnak, és hamarosan megkezdik annak tatarozását, mivel ők az egyik legkorábban költő madárfajunk. Mágor-pusztán jelentős számban költenek vörös vércsék, melyek közül most is több példány maradt itt télire. Egyre több egerészölyv és kékes rétihéja csatlakozik hozzájuk. A napokban láttuk az első gatyás ölyvet is. Az itt elérhető mezei pocok állomány stabil táplálékbázist biztosít a ragadozó madarak számára.
 
A terület egyben túzok élőhely is, de a téli időszakban a védett területhez közeli Földház-zugon láthatjuk a nagy madarakat, amint a lucernaföldeken táplálkoznak. Az itteni túzokpopuláció örvendetesen növekszik, már mintegy 50 példány él a térségben. A hideg beköszöntével egyre nagyobb fenyőrigó-csapatokat figyelhetünk meg, amint a legelőn kutatnak táplálék után, vagy a kökényes, vadrózsás bokrok terméseit csipegetik.
 
A védett terület határát képező Holt-Sebes-Körösnek igen gazdag a halfaunája, amit az is bizonyít, hogy szerencsés esetben vidrára, vagy annak a nyomára is rábukkanhatnak az erre kirándulók.
 
A kép illusztráció
 
 
   
 
2019.12.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design