magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kalandos évzáró kirándulás a Bélmegyeri Fáspusztán
 
December 15-én, vasárnap évzáró kirándulást szervezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Kígyósi-puszta második legnagyobb területi egységére, a Bélmegyeri Fáspusztára.
   
 
A Fáspuszta a maga csaknem 650 hektárjával, sziki tölgyeseivel, erdei tisztásaival ebben az évszakban is szemet gyönyörködtető látvány. Erről megbizonyosodhatott az a 13 természetbarát is, akik vasárnap egy 5-6 kilométeres séta keretében bejárták szakvezetőnkkel a területet, s megismerkedtek élővilágával.
 
Utunk során találkoztunk a télen megszokott madárfajokkal. Láttunk népes fenyőrigó-csapatokat, s megfigyeltük a Fáspuszta hatalmas tölgyfáin megtelepedett sárga fagyöngyön gyülekező léprigókat. Az őszies időben csak a zsákmányra vadászó kékes rétihéják emlékeztettek bennünket arra, hogy a naptár szerint már beköszöntött a tél. Ugyanakkor több helyszínen is virágzó ibolyára bukkantunk, amely köztudottan a tavasz egyik hírnöke. Találtunk még az őszből itt rekedt aranyfürtöt is. Szintén az őszt sugallta az erdő alján felbukkanó gombavilág. A kirándulók rácsodálkoztak az óriás tölcsérgombára, amely termetével mindenkit lenyűgözött. Szakvezetőnk sok érdekes információt osztott meg a résztvevőkkel a tölcsérgombák körbe rendeződött termőtestjeiről, s általában a gombákról.
 
Meglátogattuk a téli nyugalomban lévő szürkegém-telepet, majd a gyalogtúra végén a védett terület központi részén található Wenckheim-kastélyt is.
 
Az időjárás kegyes volt hozzánk, kisütött a nap, így a tájegység idei utolsó túrájának résztvevői valóban szép emlékekkel térhettek haza.
 
A fotókat Szél Antal István készítette.
 
 
 
 
   
 
2019.12.17.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design