magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Emlős ragadozók a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén többféle módszerrel figyeljük a rejtett életmódú, többnyire éjszakai aktivitású ragadozókat.
   
 
A megfigyeléseket a Biharugrai-halastavak környezetében lévő fás, ligetes részeken és egy jól erdősült területeken végezzük. Ilyen vizsgálatoknál a véletlen találkozások mellett főleg olyan helyeket érdemes megcélozni, ahol szemmel láthatóan vannak vadváltók. Kombinált módszer segítségével egyre pontosabb képet kapunk az emlős ragadozók jelenlétéről, életmódjáról, később pedig majd az állomány nagyságáról is.
 
A vizsgálatok alapján elmondhatjuk, hogy ezeknek a fás élőhelyeknek a leggyakoribb ragadozója a nyest, ennek volt eddig a legsűrűbb a jelenléte, de közeli rokona, a nyuszt is előfordul. Bebizonyosodott, hogy a vadmacskáknak stabil populációja van a fent említett kis-sárréti élőhelyeken. A módszerek (melyeknek része az elgázolt egyedek regisztrálása is) segítségével sikerült fajtisztának látszó és a küllemi jegyek alapján egyértelműen hibrid egyedeket is beazonosítani. Az említetteken kívül vidra és róka volt még a megfigyelt fajok között. Az erdős környezetben az egyik legérdekesebb tapasztalat a közönséges és a pirók erdeiegerek határozott jelenléte.
 
Ezek az emlősragadozók a tápláléklánc elengedhetetlenül fontos részei, és egy természetes vagy természetközeli élőhely diverzitásának fontos alkotóelemei. A ragadozó emlősökön kívül a kamerák rendszeresen rögzítik a szőrmés nagyvadak – gímszarvasok, őzek, vaddisznók - jelenlétét is ezeken a területeken.
 
A fotókat Motkó Béla készítette
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2019.12.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design