magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Szenzáció: vörös kányák tanyáznak a Csanádi pusztákon!
 
Az utóbbi hónapokban több alkalommal is megfigyeltünk vörös kányákat a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A Kelet-Magyarországon rendkívül ritkán látható madárból egyszerre több példány is felbukkant.
   
 
A vörös kánya olyannyira ritka vendég errefelé, hogy minden felbukkanása élményszámba megy. Magyarországon az utóbbi években nőtt ugyan a költőállománya, de még így sem éri el a 20 párt. A Dunától keletre nem költ, a nyugati országrészben általában a halastavak és más vízfelületek mellett bukkan fel. A Körös-Maros Nemzeti Parkban korábban évente legfeljebb egy-egy példány került szem elé. Idén azonban már szeptemberben megfigyeltük az elsőt. Aztán rendszeressé vált a felbukkanása, ráadásul már egyszerre több példány is megjelent. Egy alkalommal például négy vörös kánya éjszakázott együtt – ez a megfigyelés már szinte szenzációnak számít hazánk keleti felén.
 
Karcsú, hosszú szárnyú madárról van szó, melynek szárnyfesztávolsága a testsúlyához képest meglehetősen nagy. Éppen ezért sok időt tud repüléssel tölteni, jól meglovagolja a felszálló légáramlatokat, kevés energiát éget el feleslegesen. Spórolnia is kell az energiával, mivel rendszerint elhullott állatok tetemét fogyasztja, s azt nem mindig könnyű találni. Rá van szorulva mások maradékára is, sokszor megeszi a sasok zsákmányából otthagyott falatokat.
 
Az, hogy a vörös kányák most nagyobb számban és kitartóan jelen vannak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén, valószínűleg annak köszönhető, hogy az itteni táplálékbázis megfelelő számukra. A hörcsög- és a pocokállomány erősödőben van, így a kányáknak is több jut a szántáskor kiforgatott, sérült, vagy elpusztult rágcsálókból. Az utak mentén is könnyebb észrevenniük az elütött állatokat, azokból is tudnak lakmározni.
 
A keselyűkhöz hasonlóan a kányák is jó hatással vannak a természet egészségére. Az állati tetemek elfogyasztásával ugyanis megelőzik a fertőzések terjedését.
 
A fotót Szél Antal István készítette.
 
 
 
   
 
2020.01.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design