magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kiváló vadászok a Csanádi pusztákon
 
Az utóbbi hónapokban egyre több molnárgörény bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ez a hatékony ragadozó sokat segít a gazdálkodóknak, mert kiszagolja és megfogja a rágcsálókat.
   
 
A molnárgörény nem azonos a házi görénnyel, bár feltehetően képes a két fajhibridizálódni. Egyértelműen a nyílt pusztai élőhelyekhez kötődik, ezért is hívják más néven pusztai görénynek. Főleg éjszakai aktivitású állat, akár évekig bujkálhat észrevétlenül 1-2 példány, mert olyan helyen mozog, ahol ember nemigen jár.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén 2012/13-ban volt utoljára számottevő a molnárgörény állomány. Azóta számuk az észlelhetőség szintje alá csökkent. Idén azonban változott a helyzet. Az első egyedeket a nyár derekán pillantottuk meg. Megjelenésük valószínűleg összefügg a hörcsögállomány megerősödésével. A hörcsög ugyanis a molnárgörény legfőbb prédaállata, s mivel jóval nagyobb, mint a pocok, így ha sok van belőle, akkor a molnárgörények állománya is képes megerősödni.
 
A kikapart hörcsögkotorékok és maradványok egyértelműen utaltak a molnárgörények jelenlétére, később a kamerák éjszakai felvételein is láttuk őket, az utak mentén pedig több elütött példányt találtunk. Nemrég (november utolsó napján) nappal is megpillantottunk egy öreg hím egyedet, amint éppen a kalászos gabonavetésen vadászott. Éjszakai életmódú állatról lévén szó, az állomány nagyságát nagyon nehéz megbecsülni, annyi azonban bizonyos, hogy a Csanádi puszták térségében most mindenhol jelen vannak.
 
A molnárgörényeknek nagyon kifinomult szaglásuk van, így még az elvermelt hörcsögöket is kiszagolják, és rendkívül gyorsan kikaparják a föld alól. Ezzel nagy hasznot hajtanak a gazdálkodók számára.
 
A fotó illusztráció. Készítette: Csathó András István
 
 
   
 
2020.01.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design