magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Áttelelő vízimadarak a Maroson és a Hortobágy-Berettyón
 
Ezen a télen szokatlanul sokáig kitart a Maros alacsony vízállása. A folyó Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó, Makó feletti szakaszán még mindig sok a zátony, a homokpad a mederben.
   
 
Ezek a zátonyok, homokpadok ideális pihenőhelyet jelentenek a vonuló, telelő récék számára. A téli időszakot a tőkés récék várják be több ezres létszámban a folyón. A kisebb sodrású parti részeken figyelhetjük meg leggyakrabban ezeket a madarakat, ahogy úsznak, vagy a parton, a fák takarásában álldogálnak.
 
Az enyhe időnek köszönhetően még nem fagytak be a Maros menti bányatavak sem. Apátfalva mellett félszáz fütyülő réce és kéttucatnyi bütykös hattyú látható bányatavakon.
 
Hasonló adottságokat kínál a Hortobágy-Berettyó folyó is a telelő vízimadaraknak. A zabolázatlan kígyózó folyó csak az erős telek alkalmával áll be, így ez az enyhe tél kifejezetten optimális a récefélék számára. Több ezer tőkés réce, néhány száz csörgő réce található itt, színesítő elemként néhány fütyülő réce vagy kanalas réce is megjelenik.
 
A szomszédos halastavak nyílt vízfelszínein szintén a tőkés récék dominálnak. Közöttük kárókatonákat vagy néhány bütykös hattyút is észrevehetünk. A vizek környékén még látható néhány szürke gém és nagy kócsag is. Amikor új vadlúd- csapat érkezik, akkor a halastavakra járnak be inni és éjszakázni. Zömük nagy lilik, de egyre nagyobb számban nyári ludakat is láthatunk.
 
A nádasok sem üresek. A csengettyű hangú barkóscinege-csapatok mellett időnként hallhatjuk a guvat vagy a vízityúk jellegzetes hangját is. Idén feltételezhetően több faj nagyobb egyedszámban fog áttelelni, hiszen az időjárási körülmények nem késztetik gyors továbbvonulásra a típusos vonuló fajokat.
 
A fotókat Szél Antal István készítette.
 
 
 
 
   
 
2020.01.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design